Vučić danas na sednici Vlade, a večeras pred građanima: Najavom ostavke, skrenuo pažnju s Kosova na sebe 1 Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas sednici Vlade u 11 sati koja će biti održana u Palati Srbija, a na kojoj će članove vlade izvestiti o razgovorima koje je u petak imao sa predstavnicima SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije koji su pred njega stavili takozvani francusko-nemački plan za rešavanje i normalizaciju odnosa Srbije i Beograda.

Vučić će se u 20 časova obratiti zainteresovanoj javnosti koja takođe očekuje da čuje šta međunarodna zajednica traži od Srbije i šta je Vučićev plan.

Predsednik je već rekao da je prihvatio koncept francusko-nemačkog plana i da je spreman da o njemu pregovara. Deo opozicije smatra da je on na korak do „predaje“ Kosova dok je drugi, čini se, ambivalentan ili ćuti.

Zanimljivo je da je zasad izostala najava sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost koji je sazvan na primer kada je Kosovo u maju izrazilo nameru da aplicira za članstvo u Savetu Evrope.

Ono što bi građani Srbije trebalo da čuju među prvima, već su čuli najviši predstavnici SNS sa kojima je Vučić sinoć razgovarao u sedištu naprednjaka na Novom Beogradu.

Kada i na koji način će predsednik Srbije o stavu međunarodne zajednice izvestiti parlamentarne stranke još nije poznato. On je najavio i razgovore sa određenim društvenim grupama.

Budući da vrh naprednjaka već zna o čemu se radi, dok građani nagađaju, Vučić je to iskoristio za skretanje pažnje sa Kosova na sebe.
On je, kako prenose mediji bliski vlasti, „zapretio“ svojim stranačkim kolegama da će se povući, ako neko misli da može i ume bolje. Rekao je da se i ako narod odbije pregovore i ako neko misli da treba da ekonomski uništimo zemlju, on vođenje prepustiti pamentijima od sebe.

Tako je, čini se, svoje glasače, stavio pred izbor ja ili Srbija, što će s jedne strane naprednjake homogenizovati u želji da on ostane na čelu stranke i države, a s druge strane njegove birače i deo građana, moguće, navesti na mišljenje da je situacija zaista ozbiljna kada je on spreman na tako veliku žrtvu, te da je ipak bolje staviti interese države ispred ličnih i prihvatiti ono što se pred Srbiju stavlja i njega sačuvati kao lidera.

To bi mogao da bude scenario u kojem Vučić ide u pravcu potpisivanja sporazuma sa Kosovom pod okriljem međunarodne zajednice i za to dobija osnivanje Zajednice srpskih opština.

Da li on to zaista hoće, sada niko sa sigurnošću ne može da kaže. Ali ono što je zasad poznato je da je on u petak, posle razgovora sa takozvanom „velikom petorkom“ na kraju svog obraćanja rekao da će nastaviti da štiti Srbiju bar još neko vreme.

Svoje povlačenje sa mesta predsednika Vučić je podsetimo najavio prošle godine s obrazloženjem da će to učiniti kako bi Srbiji kupio još šest ili devet meseci, odnosno ako bi se Srbiji nametalo neprihvatljivo i ponižavajuće rešenje za kosovski problem. Zato ni ovaj scenario ne bi trebalo isključiti, iako sada ne izgleda da je Vučić na to spreman.

Moguće je i da će Vučić ovu situaciju iskoristiti za povlačenje ne sa mesta predsedniak države, nego sa mesta SNS, što je već više puta najavljivao. A onda ući u stvaranje takozvanog pokreta Srbije, koji je takođe više puta najavljivao, a sa kojim će izaći na izbore tražeći podršku naroda za teške odluke i potpis na francusko-nemački plan odložiti na neko vreme.

Najava premijerke Ane Brnabić da će se građani na kraju izjanjavati, ne mora nužno da znači referendum. To mogu biti i izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari