Vučić za Fajnenšel tajms: Evropska unija nikada nije podržavala Srbiju, kao što sada podržava Ukrajinu 1foto: Printscreen/Happy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Evropska unija nikada nije podržavala našu zemlju onako kao što sada podržava Ukrajinu, kojoj je status kandidata dodelila iste godine kada je Kijev podneo zahtev.

Nemam ništa protiv Ukrajinaca, ali dodeljivanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU u roku od godinu dana od podnošenja zahteva i moguće otpočinjanje pregovora sledeće godine, pokazuje nam da takva politička podrška nikada nije postojala za nas, rekao je Vučić Fajnenšel tajsmu.

List podseća da je Kijev podneo zahtev za članstvo u februaru 2022, nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini, a samo četiri meseca kasnije Ukrajini je dodeljen status kandidata, dok je Srbija na početak pregovora čekala više od četiri godine.

Navodi se da su pregovori Srbije i EU u zastoju zbog više pitanja, među kojima je i neuspeh Beograda da normalizuje odnose sa Kosovom. Osim toga, dodaje Fajnenšel tajms, Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, „što je dodatno umanjilo njene izglede za članstvo u EU“.

List navodi i da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nedavno najavio da bi EU i države Zapadnog Balkana mogli da budu spremni za proširenje 2030. godine, ali ukazuje i da su neki lideri iz regiona izneli sumnje da će biti tako.

Albanski premijer Edi Rama je na skupu u Sloveniji doveo u pitanje tu godinu, rekavši da slučaj Ukrajine pokazuje da rat može samo da ubrza pristupanje.

Ko treba koga da napadne da brže dobije članstvo. Bugarska može da napadne Severnu Makedoniju, Hrvatska može da napadne Srbiju, Srbija može da napadne Kosovo, a Bosna može da napadne samu sebe, rekao je u šali Rama.

Fajnenšel tajms podseća i na neuspešan sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu i ukazuje da je nakon njega visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj rekao da „bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju“.

Vučić za Fajnenšel tajms kaže da odlaganje članstva ne odražava realnost u Srbiji, jer je ona, prema njegovim rečima, „u mnogo boljem stanju nego što su bile Rumunija i Bugarska 2007. godine, kada su ušle u EU“.

Predsednik Srbije je okrivio Uniju zbog toga što je sve manje sposobna da primi nove članice.

Najpre smo slušali da će to biti 2025, sada je 2030, ali ko zna šta će se dogoditi za sedam godina. Apsorpciona moć EU nije veća nego što je bila. Imate 10 neto uplatilaca i 17 zemalja koje dobijaju taj novac, a ni jedni ni drugi ne žele još članica na platnom spisku, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari