Vučić: Formiranje Vlade sredinom avgusta, drago mi je da se američki ambasador neće mešati u njen sastav 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Za očekivati je formiranje Vlade sredinom avgusta, jer se tek u ponedeljak ide u formiranje Skupštine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će kod Šapca prisustvovati spajanju mosta preko Save.

Upitan o finansiranju projekata, poput izgradnje auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica, u okviru koje je izgrađen most, on je ocenio da je to „teže nego što ljudi misle“, ali i da „mi za sada uspevamo da očuvamo nivo radova koje smo započeli“.

Vučić je najavio da će uskoro o tome detaljnije govoriti, „krajem ili sredinom avgusta“, ali je istakao da se radovi na projektu Ruma -Šabac – Loznica finansiraju iz budžeta i „da smo sve sami platili“.

Vučić je takođe izjavio da mu je veoma drago što je čuo od američkog ambasadora Kristofera Hila da ne želi da se meša u izbor članova nove Vlade Srbije jer će buduća izvršna vlast biti skrojena u skladu sa željama gradjana koji su učestvovali na izborima.

„Nisam tu da ispunjavam želje, narod i gradjani su izabrali. Oni su izabrali srpsku Vladu da vodi računa o njihovim interesima. Veoma mi je drago da je Hil rekao da se neće mešati. To je valjda normalno, siguran sam da se ni ranije nisu mešali. Ni 2008. godine ni ranije. Biće (Vlada) skrojena po meri naroda“, rekao je Vučić u Šapcu.

On je rekao da su SAD velika i važna sila i da će Srbija pokazati poštovanje, ali da će se Beograd rukovoditi svojim interesima.

„Srbija je na evropskom putu i ona će nastaviti da bude na tom putu, ali će čuvati svoje vrednosti i neće po nečijem nalogu gasiti svoja tradicionalna prijateljstva“, rekao je on.

Komentarišući pisanje nekih delova hrvatske štampe da ga treba uhapsiti ako dodje u Jasenovac, Vučić je rekao da se on sam ponudio da dodje i da ne vidi šta je tu problem.

„Hapšenje je sasvim u redu i govori o prirodi režima. Ali antifašističko i antinacističko opredeljenje Srbije ćemo braniti po svaku cenu. Mnogo stotina hiljada Srba je izginulo od fašizma i nacizma. I nemačkog i italijanskog ali pre svega onog oličenog u ustaškom pokretu. I nemamo pravo da se igramo ni sa prošlošću ni sa budućnošću“, rekao je on.

On je dodao da su sve optužbe na njegov račun u hrvatskim medijima potpuno izmišljene i da dolaze od hrvatske Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.