Šta sve pokazuje snimak kafanskog druženja Vučića, Milatovića i Kovačevskog? 1Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je objavio video iz provoda – ovoga puta uz pesmu Harisa Džinovića, najprigodniju za opuštanje nakon otvaranja sajma vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“.

Ranije je u kafani Vučić pevao „Tamo daleko“, a sa navijačima Crvene Zvede i „A sad adio“, a sada je na repertoar došao i Haris Džinović, jedan od omiljenih predsednikovih pevača.

“Dajte vina, hoću lom, dajte Cigane za sto” zapevali su predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, i premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski.

Najrazigraniji bio je Milatović, dok je Vučić, a to primećuju naši sagovornici, izgledao indisponirano. Oni primećuju i druge potencijalne poruke koje ovaj kafanski video može da šalje.

Stevan Vlajić, politikolog, smatra da je sigurno to da Vučić ili njegov PR tim pokušavaju da poslednjih meseci omekšaju percepciju njega kao krutog, odgovornog i pomalo dosadnog državnika.

“Percepciju koju, razume se, imaju samo njegovi birači, a ne oni koji su svesni da je politička scenografija predsednika Republike hronični imaginarijum. Ipak, niko u njegovoj bližoj okolini mu ne suflira da i dalje deluje usiljeno, neprirodno i neprijatno – za njega samog, a pre svega za one koji ga posmatraju”, kaže Vlajić.

Šta sve pokazuje snimak kafanskog druženja Vučića, Milatovića i Kovačevskog? 2
foto lična arhiva

On dodaje da svaki pokušaj da se Vučić stavi u kontekst “tople ljudske priče” je bio neuspešan, “sve od antologijskog učešća u “Plesu do zvezda”, žirija u “Zvezdama granda” do podele ćevapa, pravljenja sendviča, palačinki i drugim poduhvatima rezervisanim za obične ljude”.

“Jednostavno, u pitanju je čovek koji nema duha, ali je izuzetno vredan u svojim manipulativnim poduhvatima i iza sebe ima uigranu propagandnu mašineriju”, zaključuje Vlajić.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić kaže da se videlo da to nije prirodan ambijent za predsednika Vučića, sa drugorazrednim smislom za humor se ne može u kafanu.

Šta sve pokazuje snimak kafanskog druženja Vučića, Milatovića i Kovačevskog? 3
foto FoNet Milica Vučković

“Međutim, reči pesme ,,dajte vina hoću lom’’ što se tiče Srbije uvek imaju dodatni kontekst kada se setimo Srbije iz 90-ih i odnosa sa susedima. Predsednik Crne Gore Milatović je previše veselo prihvatio te stihove imajući u vidu da zbog Vučića nije smeo da podrži proEU vladu koju je Milojko Spajić zagovarao nemoćno i očito je zaboravio lom koji je Vučićeva politika ostavila za sobom 90-ih”, navodi Vuletić.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, Miroslav Parović, smatra da je ovaj video pre svega poruka premijeru Crne Gore Milojku Spajiću, predsedniku Pokreta Evropa sad! iz kog Milatović dolazi, i aktuelnom predsedniku Skupštine CG Andriji Mandiću iz “Za budućnost Crne Gore”.

Šta sve pokazuje snimak kafanskog druženja Vučića, Milatovića i Kovačevskog? 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

“Moram reći da je na tom snimku Vučić izgledao kao kuvana noga, ali njegov ključni cilj je bio da svima pokaže da je Milatović njegov novi adut u Crnoj Gori. Pre svega je to poruka Spajiću i Andriji Mandiću, što je gledano iz srpskog interesa veliki problem jer Beograd nastavlja da bude „tamni vilajet“ umesto da ponovo bude Pijemont”, kaže Parović.

Igor Brakus, radijski voditelj i od skoro član Zeleno-levog fronta, u svom humorističkom stilu prepričava ono što se na snimku desilo.

Igor Brakus
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“Sjajan nastup popularnog trija VMK u jednom prestižnom beogradskom restoranu. Izuzetne vokalne sposobnosti neobično relaksiranih Milatovića i Kovačevskog su došle do punog izražaja, dok je blago indisponirani i maksimalno pripiti Vučić, uz primetan strah od rezultata nadolazećih izbora, još jednom dokazao da njegove glasne žice ne podnose alkohol baš najbolje pa se , inače vrlo prepoznatljiv vokal srpskog predsednika, čuo krajnje slabašno i metiljavo. Sve u svemu siguran sam da Haris Džinović nije bio razočaran ovim nastupom, pa zašto bih onda bio ja…”, navodi Brakus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari