Ko je Jakov Milatović, koji "izlazi na crtu" Milu Đukanoviću u drugom krugu izbora? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović zajedno sa aktuelnim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem ide u drugi krug predsedničkih izbora.

 

Prema procenama, Đukanović je osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9.

Zamenik predsednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović izabran je da bude kandidat te partije za predsednika Crne Gore krajem februara ove godine.

On je nakon objave rezultata poručio „da će 2. aprila poslati Đukanovića u političku penziju“.

Ko je Jakov Milatović?

Jakov Milatović je crnogorski ekonomista koji je bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u crnogorskom kabinetu Zdravka Krivokapića od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine.

On je rođen u Titogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu Gimnazija „Slobodan Škerović“.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom univerzitetu Ilinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (VU Vien) kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na Univerzitetu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Milatović je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford. Bio je stipendista britanske vlade. Bio je i član nemačke fondacije Konrad Adenauer. Tečno govori engleski, italijanski i španski.

Rezervni kandidat, iskusni pobednik

Izbor Milatovića za predsedničkog kandidata je usledio nakon što što je odbačena kandidatura njegovog kolege iz pokreta Milojka Spajića.

Praktično od kada je počelo da se spekuliše da će Spajić biti predsednički kandidat, njegovi politički protivnici trudili su se da ga diskredituju. Pokret Evropa sad jeste trenutno najpopularnija i najbrže rastuća politička opcija u Crnoj Gori, zbog čega i predstavlja pretnju za ostale takmace.

Kako drugih načina nije bilo, na udaru su se našli pasoš, državljanstvo i prebivalište Spajića. Deo političkih stranaka, ali i crnogorske javnosti, nedeljama pre kandidature su tvrdili da on ne može biti predsednički kandidat jer poseduje pasoš, državljanstvo i prebivalište u Republici Srbiji.

Crnogorski izborni zakon ne dozvoljava da predsednički kandidat, a ni predsednik, imaju bilo šta od gore navedenog. Međutim, on je i ranijih godina kada je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, ali i kao lider pokreta Evropa sad, tvrdio da nije državljanin Srbije. Takođe je poricao da ima prebivalište u našoj zemlji.

Kako ova drama nije jenjavala i kako je kanditura Spajića odbačena, Milatović je bio drugo rešenje Pokreta Evropa sad. Sudeći po rezultatima iz prvog kruga, bio je pravi izbor.

 

Napadi i prljava kampanja

Milatović je tokom kampanje obilazio Crnu Goru, ali je na Cetinju doživeo neprijatnost. Morao je uz pomoć obezbeđenja i policije da uđe u Sportski centar na Cetinju 10. marta ove godine.

Kako se vidi na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, Milatoviću je nekoliko osoba pomoglo da uđe nakon što je prošao kroz gomilu gde su ga pojedinci gurali i psovali.
Ulazak Milatovića u Sportski centar Foto: Printscreen/Vijesti

Grupa građana okupila se ispred Sportskog centra gde se održava predizborna konvencija Milatovića, a većina se razišla oko 18.15.

U jednom trentku je došlo i do napada, pa je Milatović morao uz pomoć obezbeđenja i policije da uđe u Sportski centar.

„Za mene su simbol Cetinja svi radni i pošteni ljudi, kao i oni koji su me u sali dočekali. Primam poruke podrške od građana Cetinja. Znam da se stide onih koji su učestvovali u napadu na mene, jer taj čin nije bio ni crnogorski, ni cetinjski“, rekao je Milatović za Vijesti nakon incidenta.

Dodao je da oprašta svim zavedenim ljudima, ali neću zaboraviti da su političari svojim stavovima i dosadašnjim nametnutim podelama doveli društvo u ovo stanje, da je zbog njih nasilje postalo svakodnevica.

Ceo tekst pročitajte na portalu Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.