Vučić i Šib razgovarali o poseti Angele Merkel Srbiji 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, bez obzira na to što je pred kraj njenog mandata, snažan je signal da Srbija i region ostaju visoko na agendi Nemačke, rekao je danas ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib  u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Vučić i Šib razgovarali su o pripremama za posetu kancelarke Merkel.

Vučić je rekao da je poseta kancelarke Merkel „velika čast za Srbiju i prilika da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tokom dugog i uspešnog mandata uradila za Srbiju i region“.

On je istakao da je „pokretanjem Berlinskog procesa, na predlog nemačke kancelarke, na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i otvorene nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim“.

Dvojica sagovornika su razmotrili teme za razgovor predsednika Vučića i kancelarke Merkel, medju kojima je i približavanje Srbije EU, i izrazili zadovoljstvo što su odnosi Srbije i Nemačke na veoma visokom nivou, posebno ekonomska saradnja, imajući u vidu vrednost nemačkih investicija, kao i to da je broj domaćih radnika u nemačkim kompanijama u Srbiji premašio 70.000.

Vučić je  istakao da je ekonomska saradnja sa Nemačkom značajno doprinela ekonomskom rastu Srbije.

U razgovoru je rečeno da Nemačka i Srbija  pripremaju sporazum o strateškoj saradnji u oblasti klimatskih promena i Zelene agende.

Vučić je ambasadoru Šibu preneo izraze saučešća povodom smrti ambasadora Nemačke u Kini Jana Hekera, rekavši da je on “ kao spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke, svojim diplomatskim umećem i razumevanjem regiona, ostavio snažan pečat na srpsko-nemačke odnose“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari