Vučić i Tači: EU da se ne boji mirnog dogovora Kosova i Srbije 1Foto: Twitter / @MiKarnitschnig

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači zatražili su sa zajedničke konferencije za novinare u austrijskom Alpbahu podršku Evropske unije (EU) za postizanje dogovora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konferenciji su prisustvovali i domaćin Evropskog foruma, predsednik Austrije Aleksander van der Belen, evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik Slovenije Borut Pahor.

„Uveravamo susede u EU da se ne boje mirnog dogovora Kosova i Srbije, čak i u slučaju korekcije granice. Kosovo i Srbija ne bi bili prvi koji to čine“, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

Tači i Vučić su na radnom doručku sa predsednikom Austrije razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova.

„Juče i danas smo razgovarali o važnim temama. Putovanje za sve nas, a pogotovo za Kosovo, bilo je dugo i teško. Ali, mi smo odlučni. Uradićemo naš deo posla, a to očekujemo i od EU. Ostajemo posvećeni dijalogu sa Srbijom o normalizaciji. Ušli smo u finalnu fazu i potrebna nam je sva moguća podrška EU i Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tači.

Podršku za postizanje dogovora zatražio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Umoran sam od objašnjavanja da Srbija neće ugroziti zemlje regiona, ali mi sa Albancima moramo da rešimo probleme. Ne znam da li će nas građani podržati, ali moramo da radimo na rešavanju problema starog 200 godina. Moje obećanje je da ćemo uložiti naporan rad da se rešenje nađe. To ne možemo to bez podrške Austrije i EU. Tražim od svih koji nam drže lekcije da kažu šta bi bilo rešenje. Ako mislite da zamrznuti konflikt može da traje doveka, ne može, jednom će se odmrzniti i zato tražimo vašu podršku. Računamo na EU, završićemo proces koji smo sa njima započeli“, rekao je Vučić.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da je „važno imati na umu da kada se postigne sporazum, on mora da se poštuje“.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen i domaćin Evropskog foruma u Alpbahu, na kojem Tači i Vučić učestvuju, ocenio je da je ovo „pozitivan ternutak za region“.

„Bilateralni problemi ne treba da se unose u EU i zato smo, posebno Austrija, spremni da pomognemo u rešavanju. Nakon našeg susreta juče i ovog jutros, uveren sam da su i Tači i Vučić spremni i posvećeni pronalasku rešenja“, rekao je Belen.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

https://www.facebook.com/RSE.Balkan/videos/1290524611111191/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari