Vučić i Tači "tvrde pazar" pred sastanak u Parizu 1Foto: Beta/European Council/Zucchi Enzo

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić nije juče želela da odgovori na naše pitanje kako EU komentariše poruku kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće dozvoliti formiranje zajednice srpskih opština.

Istovremeno, zvanični Brisel uzdržao se od komentara na tvrdnje srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je izostanak reakcije Unije na takve izjave Tačija „smrt međunarodnog prava“ i da „Evropska komisija treba da sprovodi slovo zakona, umesto da pridikuje“ srpskoj premijerki Ani Brnabić zbog njene konstatacije na račun kosovskih Albanaca da „imamo posla s ljudima koji su izašli iz šume“.

Pojedine diplomate nezvanično konstatuju da i Vučić i Tači „tvrde pazar“ pred naredni sastanak o Zapadnom Balkanu, koji se održava 2. jula u Parizu, na kojem će Kosovo biti jedna od glavnih tema. Naši sagovornici, takođe, tvrde da su srpske vlasti zaoštrile retoriku prema EU zbog kritika koje je EK izrekla na račun Srbije u Izveštaju o napretku ka članstvu u EU, i da „Vučić i Brnabić ni ne kriju da su nezadovoljni ocenama“ navedenim u tom dokumentu, dok Priština „gubi strpljenje“ zbog odugovlačenja EU da uvide viznu liberalizaciju za Kosovo.

„I Vučić i Tači su trenutno ljuti na briselske zvaničnike, ali ne treba očekivati da se neće odazvati pozivu za sastanak u Parizu, koji organizuje francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, uz prisustvo zvaničnika EU. Srpskom i kosovskom predsedniku je jasno da im dalje krajnje zaoštravanje odnosa sa Zapadom ne bi išlo u prilog“, ističu predstavnici diplomatskih krugova.

Aleksandar Vučić je juče novinarima u Loznici kazao da „od EU više nema nikakva očekivanja“ i „ko zna da hoće li biti sastanka u Parizu“.

– Ko zna hoće li biti Pariza, u kakvoj formi, šta će do tada da se dogodi… Ne očekujem više ništa od EU. Ako oni nisu reagovali na to što je Tači rekao da se predomislio i da neće da ispunjava Briselski sporazum, koji je sam potpisao, jer su se promenile okolnosti, to je kraj međunarodnog prava… više međunarodno-pravni ugovori ne znače ništa“, rekao je on, preneo je RTS na svom portalu.

Komentarišući Tačijevu poruku da je moguć referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, predsednik Srbije je rekao da će Srbija „reagovati na ozbiljan, odgovoran i odlučan način ako dođe do takvog referenduma“.

Tači je za TV Dukađini rekao: „Ukoliko EU nastavi sa izolacijom Kosova, biće razmotrena mogućnost institucionalnih radnji ili referenduma o ujedinjenju sa Albanijom… To možemo da uradimo kroz skupštinske rezolucije ili kroz referendume na Kosovu i u Albaniji, ali uključujući Preševo, Medveđu i Bujanovac“.

Prema Vučićevom mišljenju, u toku je „jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda, koju su podstakli stranci i pojedine agenture koje su prihvatili određeni politički centri moći u samom Beogradu je tako zastrašujuća i direktno uperena protiv vitalnih interesa i opstanka našeg naroda“.

Komentarišući izjavu Maje Kocijančić da je „uvredljiva retorika“ Ane Brnabić o kosovskim Albancima, Vučić je kazao da se to što je izrekla premijerka „nije odnosilo na sve Albance“, već da je ona govorila samo o Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju. U tom kontekstu, srpski predsednik je poručio: „Suština nije da EU razmišlja o nečijem rečniku, nego o sprovođenju slova zakona, a Briselski sporazum je slovo zakona“.

Predsednik Srbije tvrdi i da ga „nije pogodio Izveštaj EK“ i da se „nasekirao samo zato što se Ana Brnabić nasekirala“. „Ana ne treba da se nervira. To je politika i treba da naviknete na to da ste krivi i kada niste“, rekao je Vučić novinarima u Loznici, ocenivši da je „građanima Srbije sve jasno“.

Zbog izjave premijerke Brnabić o „šumskim ljudima“ kosovske javne ličnosti postavljaju na društvene mreže svoje fotografije sa šumom u pozadini, među njima predstavnica Prištine u UN Vljora Čitaku, bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga, političarka Mimoza Kursari…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari