Vučić ide u Brisel da se sastane sa Kurtijem najkasnije 21. novembra, tvrde Novosti 1foto FoNet/Twitter (Arhiva)

Novosti tvrde da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, prihvatio poziv Evropske unije, i da će se sastati sa Aljbinom Kurtijem, premijerom Kosova u nedelju ili u ponedeljak 21. novembra, na dan isticanja roka za početak kažnjavanja Srba koji voze aute sa registracijama kosovskih gradova, bez oznake Republike Kosovo.

Novosti ne navode ko je izvor inofrmacija, već samo pišu da će „susret biti organizovan u nedelju uveče ili u ponedeljak ujutru, a tema će biti poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji izazvane jednostranim akcijama Kurtijeve vlade“.

Dodaje se i da je „ideja predstavnika EU je da se pronađe izlaz iz trenutne pat pozicije, koju je kreirao Kurti odlukom da Srbima na KiM nametne korišćenje automobilskih tablica sa oznakama lažne države Kosovo“.

Zvaničnici u Beogradu odbacivali su prethodnih dana, u više navrata, nezvanične objave uglavnom iz kosovskih medija, da je dogovor o registarskim tablicama postignut.

Kosovski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da dogovor nije postignut, ali da on nije Nostradamus, i da se može dogoditi da ga do 21. novembra ipak bude.

On je potvrdio medijima da je samo kosovska delegacija bila pozvana u Brisel kod Miroslava Lajčaka na razgovore.

Prema nezvaničnim medijskim objavama, tvrdi se da je dogovoreno odlaganje primene kažnjavanja vlasnika tablica sa oznakama kosovskih gradova, koji nemaju table Republike Kosovo, za 10 meseci.

To je navodno bila i prvobitna ponuda iz Prištine.

Nije isključeno, imajući u vidu dosadašnje iskustvo u kosovskim krizama, da je dogovor postignut, ali da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj koji ga mora objaviti i objasniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari