Vučić: Moguće izbacivanje Rusije iz UN, pritisak na Kinu i promena Rezolucije 1244 1Vučić, obraćanje javnosti Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kriza zbog rata u Ukrajini dramatično se odražava na Srbiju i više ništa nije kao pre pet dana, nije pitanje principijelnosti i stava Srbije već okolnosti koje su nas dovele u ovu situaciju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćanju i najavio moguće promene Rezolicije 1244 o Kovosu u UN.

Ima nekoliko zamki za Srbiju, smatra on, Albanci (Kosovo) su postavili zahtev za članstvo u NATO, a to je podržala i Turska. Takođe, moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle kod neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije.

Naglasio je da je to pitanje “neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju”. Dodao je i da je razgovarao sa “predstavnicima svih važnijih zemalja na svetu”.

“Očekujem da u narednom periodu bude nekoliko zamki za Srbiju. Videli ste da su Albanci podneli zahtev da postanu punopravna članica NATO-a. Videli ste da će sledeći korak biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih nacija. To govorim zbog onoga što nama sledi. Albanci sa Kosova planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN predlože izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija. Nakon toga je u planu pritisak na Kinu da se izmeni Rezolucija 1244 i ako se to dogodi mi više nećemo moći da se pozivamo na međunarodno pravo, pa će onda svi koji to nisu uradili priznati Kosovo“, rekao je on.

„To je ideja albanskih lobista. Da li moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost“, kazao je on: “Može neko da kaže da tehnički nešto nije moguće, ali svašta sam mislio da nije moguće, pa je postalo moguće”.

Drugi vid problema, kako je Vučić rekao, jesu ekonomski problemi: “Ta vrsta pritisaka na poziciju koju čuvamo na osnovu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost, značiće smanjivanje stranih investicija u Srbiju i nove probleme”.

„Naša zemlja, kako je rekao suočena je sa ogromnim pritiskom u kome malo ko želi da čuje argumentaciju vezanu za Kosovo i malo koga interesuje šta se događalo 1999.godine. “Za njih je to završena stvar”, rekao je Vučić .

Naglasio je da je Srbija sačuvala proteklih dana svoju principijelnost i da nije mogla da uvede sankcije Rusiji.

„Pridruživali smo se uvek kad je bila reč o rušenju teritorijlnog integriteta (Ukrajine)“, dodao je on i kazao da će pozicija Srbije biti još teža u narednim danima.

Vučić je najavio plan i program mera koje će Srbija preduzeti da ublaži ekonomske posledice krize koja dolazi sa enormnim porastom cena nafte i gasa, pre svega.

Istakao je i da se Sbija danas pridružila osudi napada na Ukrajinu na sednici Generalne skupštine UN i da se u tom tekstu rezolucije ne pominju bilo kakve sankcije, ali je Srbija morala da osudi napad na suverenu zemlju.

„Mislim da je ovo tek početak i želim da to kažem građanima Srbije. Pritisci na našu zemlju biće ogromni. Verujem da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg svetskog poretka“, rekao je predsednik Srbije .

On je na konferenciji za novinare naveo da mu je teško da sistematizuje sve šta je hteo da kaže i da mu nikada u poslednjih deset godina nije bilo teže . Naveo je da je proteklih 48 sati razgovarao sa mnogima sa predstavnicima SAD, EU, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja – od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji.

Na pitanje šta sadrže pritisci o kojima govori, on je rekao da u razgovororima predstavnici EU nisu spominjali oduzimanje statusa kandidata EU, niti Kosovo, ali neki drugi su, kaže, pominjali sve – od investicija do Kosova – sve što stoji nekome na raspolaganju kada, kako kaže, na nekog vrši pritisak.

Nadam se da će ovo ludilo da prođe

Rekao je da neće biti moguće oduzimanje statusa kandidata, ali da je u ovakvom svetu sve moguće.” Sve se nadam da će ovo ludilo da prođe, ali plašim se da neće“, naveo je Vučić.

Zahvalio se predsednici Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, ali i predstavnicima SAD što su želeli da ga saslušaju jer, kaže, vidi i zna, da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije.

„Od petka kada sam se poslednji put obratio dogodile su se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za samo tri do pet dana. Bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo živeli do juče, mislili da smo znali, odjednom više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni. Srbija se, nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Danas manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije, i našeg naroda bilo gde u svetu”, rekao je Vučić i dodao da nije pitanje naše principijelnosti, ispravnosti našeg stava, već gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju.

„Čuvaćemo mir u regonu i bićem popustljivi i nećemo odgovarati na svakodnevne provokacije iz Prištine i drugih delova regiona“, istakao je Vučić i dodao da kroz težak period možemo da prođemo samo ako smo zajedno možemo da prevaziđemo probleme i da guramo zemlju napred, jer se ne sme zaboraviti da je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji.

Na pitanje novinara da li bi Priština mogla da iskoristi krizu u Ukrajini i postane članica NATO i EU i koliko je to u skladu sa međunarodnim pravom, predsednik Srbije rekao je da međunarodno pravo, niko ga nigde ne poštuje, da ga poštuje Srbija i još dve tri zenlje i da se on proteklih dana osećao kao predsednik slobodne zemlje.

Na pitanje kako reaguje “na nož u leđa Turske Srbiji” zbog predloga da Kosovo uđe u NATO , on je rekao da je pripremljena nota Turskoj, ali da još ne zna da li će biti prosleđena.

Građani ne treba da brinu, hrane će biti dovoljno

Vučić je rekao i da Srbija neće oduzimati rusku imovinu, neće oduzimati vrtiće i škole i da će ako bude bilo potrebno kupovati ono što je rusko . Rekao je i da je novac građana u Sberbanvi siguran i da je tu banku kupila Aik banka.

„U ovom trenutku ne razgovaramo ni o čemu sličnom, već imamo dobru saradnju sa NIS-om. Ako bi došlo do poremećaja na trzištu našli bi najbolje, fer rešenje u kojem ni na koji način ne bi povredili interese ruskih partnera“, istaka je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras građanima da ne treba da brinu i da će hrane biti dovoljno za domaće potrebe, pa čak i za izvoz.

Govoreći o ekonomskoj krizi koja može da usledi rekao je da je formirano desetak različitih timova . Formiran je tim za humanitarnu pomoć Ukrajini, za prijem ranjenih i povređenih iz Ukrajine kao i poseban tim za prijem izbeglica.

Srbija će, kako je rekao, videti kako brže da izdaje boravišne i druge dozvole izbeglicama, po uzoru na EU, ali da Srbija neće učestvavti u izvozu oružja, niti dozvoljavati da preko naše teritorije moze da prolazi oružje za ratna područja ili zemlje koje učestvuju u sukobu i to će se striktno kontrolisati.

„Svega ima više nego dovoljno za domaće potrebe“, naveo je Vučić u obraćanju javnosti i dodao da su naručene velike količina mleka u prahu koje treba da stignu, a da je sve ostalo od rezervi hrane obezbeđeno i da će biti pšenice i kukuruza i za region, Crnu Goru, Albaniju, BiH.

Kada je reč o merama koje će biti preduzete, Vučić je rekao da se još neće ograničavati izvoz, jer naši poljoprivrednici i biznismeni treba da zarade i da će ograničenja biti uvedena samo ako bude bilo potrebno.

Na računu 1,4 milijarde evra

Srbija je, istakao je – likvidna.

„Na računu imamo preko 156 milijardi dinara, to je 1,4 milijarde evra. Imamo novac, apsolutno smo likvidni“, naveo je Vučić dodajući da će Srbija kupiti još zlata.

Poseban tim, zadužen za praćenje svih plaćanja i monetarne stabilnosti, vodiće Jogovanka Tabaković i Siniša Mali.

Ukazao je i na veliki skok cene nafte i naftinih derivata, ali je rekao da trenutno imamo energetske i robne rezerve za više od dva meseca.

“NIS je, da ne dobijemo više nijedan litar nafte, a očekujemo u narednom periodu, uskladištio toliko da imamo za više od dva meseca“, rekao je Vučić i poručio da nema potrebe za panikom i da će u narednih 15 dana biti napunjena sva naša skladišta “do čepa“, što će nas koštati između 100 i 115 miliona evra.

 

U Rezoluciji UN nema sankcija

Vučić je potvrdio da se Srbija na današnjoj sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada Rusije na Ukrajinu.

„U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali svakako s naše strane je veoma važno da osudimo urušavnaje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice (UN)”, kazao je Vučić

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari