Vučić najavio promene u Glavnom odboru i Predsedništvu SNS 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je večeras izrazio očekivanje da će na predstojećoj izbornoj skupštini SNS doći do promene oko 50 odsto članova Glavnog odbora i 40 do 50 odsto članova Predsedništva stranke.

Vučić je ze televiziju Kurir rekao da je SNS najveća, najorganizovanija i najodgovornija politička partija i da će promena biti na „svim nivoima“.

Prema njegovim rečima, promene u SNS su potrebne i da se ne bi pretvorila „u onih deset partija koje su nastale iz Demokratske stranke“, (posle gubitka vlasti).

„Uveren sam da će ih (promena) i biti“, rekao je on.

Dodao je da je u poslednje četiri godine SNS promenila 60 odsto gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji.

„Moramo da imamo novu energiju, novu snagu… Neki ministri nemaju više energiju nizašta „, rekao je on ne precizirajući na koga misli.

Na nedavno održanom Glavnom odboru SNS dogovoreno je da izborna skupština stranke bude održana u peridu od 21 do 24. oktobra.

Vučić: Isticanje natpisa ZSO u srpskim sredinama na Kosovu je po Briselskom sporazumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je isticanje tabli i panoa sa natpisom Zajednica srpskih opština (ZSO) u srpskim sredinama na Kosovu u skladu sa Briselskim sporazumom i osudio Prištinu što hapsi ljude koji su to radili.

Vučić je za Televiziju Kurir rekao da je ZSO osnova i suština Briselskog sporazuma.

„Možemo da se svadjamo oko ingerencija ZSO ali nema svadje koje opštine pripadaju ZSO i to je deset opština, nikakve svadje nije bilo… A mi smo tražili da pripadne i još jedna opština „, rekao je on.

Vučić je upitao Evropsku uniju (EU) kako Priština može tako da se ponaša.

„Pitam EU a kako to da oni (vlasti u Prištini) imaju pravo da zloupotrebljavaju do zuba naoružane trupe na severu Kosova jer bi trebalo da sprovedu nešto, a onda kada Srbi pokušaju nesto što je nesporno iz Briselskog sporazuma onda kažu ne – sad ćemo da vas pohapsimo – to ne piše u Briselskom sporzuma“, rekao je on.

Vučić je kritikovao EU što, kako je rekao, „stalno poziva Beogard i Prištinu“, iako Beograd poštuje sve medjunarodne akte.

Upitan o pozivu iz EU na razgovor povodom problema sa registarskim tablicama, Vučić je odgovorio da mogu da ga zovu i da će uvek ići u Brisel.

„Iću ću ja uvek, ali ne želim da trošim novac ostankom u hotelu i za povratak nazad“, rekao je on.

Upitan da li je bilo konkretnih predloga EU o tom sastanku Vučić je odgovorio da nije.

„Ne, ne znaju šta da mi predlože, nešto što su mi predložili, ja sam odbio“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, EU je predložila da Priština ne skida srpske tablice već da zalepi stiker da se ne vidi zastava dok bi na statusno neutralne KS tablice trebalo da stavi natpis proba ili nešto slično.

„Rekao sam ne može – može na silu i gore, da skidate šoferšajbne… a da dobijate pristanak Srbije nećete za tu vrstu nasilničkog ponašanja“, dodao je on.

Vučić je rekao da Beograd nije prekršio nijedan akt Briselskog sporazuma, te dodao da Beograd neće da prihvati ništa što nije, kako je istakao, „fer, pošteno i u skladu sa Briselskim sporazumom“.

„Uvek sam spreman da idem na razgovor, ali nisam optimista“, rekao je on.

Vučić je ocenio i da je američka administracija, po pitanju registarskih tablica bila korektnija od EU.

„Rekli su vratite na stanje od pre 20. septembra, pa idite u Brisel, pa pregovarate, na šta sam ja rekao ok“, dodao je Vučić.

Dodao je da je suštinski njihova (SAD i EU) politika po pitanju Kosova ista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.