Vučić najavio uvođenje novih mera nakon tragičnih napada na Vračaru i u Mladenovcu 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je koje će mere biti donete nakon dve masovne pucnjave koje su se desile u prethodna dva dana.

„Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka i mi kojima je bio posao da budemo trezveni. Kao zombiji smo hodali 24 sata, ne verujući šta se desilo, kako i zašto. Posle toga, kod svih roditelja širom Srbije, a mi u Srbiji imamo 505.247 učenika, roditelji su postali zabrinuti i uplašeni, to je logična posledica. Roditelj kaže, ja imam dece, pošaljem ga u školu,moram da radim i očekuje da će tamo biti bezbedno. Onda se pojavi đavo bez trunke kajanja vam ubije decu i obezbeđenje. Kako ćemo da umirimo roditelje, šta je to što možemo da učinimo“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, zbog toga je odlučeno da se uvedu brojne nove mere kako bi se sprečilo da se tako nešto ponovi.

„Nekoliko je novih mera: U narednom periodu ćemo primiti nove policajce, poslaćemo 1.000 policajaca da budu u školama, dok za godinu dana ne dostignemo nivo da bude uvek u školi. Nećemo samo da postignemo sigurnost, već ćemo za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje u školama. To je velika stvar“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je 331 škola, a u svakoj od njih uvek će biti prisutan policajac.

„Biće 331 policajac u Beogradu, ima da sedi u toj školi, a biće ih i više u narednom periodu da može da dođe na zamenu. Doneli smo značajan dodatak onim merama koje su objavljene juče. Noćašnji napad je bio teroristički, gde je SAJ imao zadatak da uhapsi ili neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen i više svetlost belog dana videti neće. Iz zatvora izaći neće. Čudne su se stvari dešavale oko dečaka, jer će kao sutra biti na slobodi budući da ne može krivično da odgovara, kao da se ništa nije desilo“, rekao je predsednik.

Kako je naveo, doći će do pooštrenja zakona u vezi sa nošenjem oružja.

„Vlada će doneti zaključak kojem se nalaže MUP-u da hitno i bez procedura da pripremi izmene i promene zakona o municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za nošenje oružja. Da prevedem – svi ljudi koji imaju oružje, to je oko 400.000 ljudi, proći će reviziju. Sprovešćemo potpuno razoružanje Srbije. Kazne će biti toliko velike za nelegalno oružje, pa da vidimo kako ćete do uraditi kao ovo što je bilo juče“, kazao je Vučić.

On je dodao da će se pooštriti i uslovi za upotrebu lovačkog oružja.

„Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno, neovlašćeno držanje i promet oružja. Na primer za kalašnjikov, od dve do 12 godina. A za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna da bude najmanje pet godina. Onaj ko neovlašćeno drži oružje, takođe od pet godina i do 12 godina“, izjavio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari