Vučić ne ispunjava Putinove kriterijume? 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ

Vest da je predsednik Rusije Vladimir Putin juče odlikovao Ivicu Dačića, ministra spoljnih poslova Srbije, samo dva meseca nakon što je isti orden dodelio bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ispostavila je pitanje zbog čega prvi čovek Rusije u tom dodeljivanju ordenja preskače Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

U vrhu države je za Danas rečeno da Vučić nije do sada odbijao Putinov orden, odnosno da je očigledno da Putin misli da Vučić, prema kriterijuma za odlikovanje, nije zaslužio orden, koji je pre Nikolića i Dačića, dobio i režiser Emir Kusturica.

Prema izveštavanju Sputnjika, državna nagrada Rusije – Orden prijateljstva dodeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

– Očigledno je da je predsednik Rusije hteo da pohvali Tomislava Nikolića i Ivicu Dačiću za njihove emotivne izjave upućene Rusiji, koje su, morate priznati, neodgovorne sa stanovišta funkcija koje su obavljali ili i dalje obavljaju. To što Vladimir Putin nije odlikovao Aleksandra Vučića jeste signal, ali govori o većoj odgovornosti koju predsednik Srbije ispoljava obavljajući posao kojim se bavi u pogledu spoljne politike. Vučić se ne zaleće sa izjavama, poput Nikolića i Dačića, odnosno ponaša se odgovornije od njih. Ova dvojica bi morala da povedu računa na koji način se obraćaju javnosti kada govore o Rusiji. Oni zapravo saopštavaju ono što domaće javno mnjenje voli da čuje – ocenjuje za Danas Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u Briselu i Ujedinjenim nacijama.

On je u kontekstu fenomena spoljne politike Srbije i sedenja na čuvene dve stolice – ruskoj i evropskoj – rekao da je to jedno površno viđenje i odnos.

– Srbija može i treba da sedi samo na jednoj stolici, a to je Srbija. Ako kažete da sedi na dve stolice, to znači da se udvarate na dve strane, a to nije dobro. Srbija mora da konačno krene putem evropskih integracija, ali to ide nekako jako sporo, kao što možemo videti – zaključuje Jevremović za Danas.

Prema mišljenju Anite Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava ministar spoljnih poslova i bivši predsednik Srbije zastupaju ruske interese u Srbiji.

– Ivica Dačić i Tomislav Nikolić personalizuju ruske interese u Srbiji, i ne pokušavaju to da sakriju, dok Vučić pokušava sebe da predstavi kao nekoga ko na jednakoj distanci drži i Brisel i Moskvu – kaže Mitić za Danas.

Ona, ipak, izražava sumnju u iskrenost Aleksandra Vučića.

– Pojačani ruski uticaj u Vladi, medijima i društvu uopšte, ipak nam jasno govore da je Vučić često spreman da žrtvuje evropsku perspektivu zemlje radi bliskosti sa Vladimirom Putinom. Takav odnos i ruski uticaj mora da se zaustavi – zaključuje naša sagovornica, koja je i kandidatkinja za odbornicu LDP u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.