Vučić: Nije moje da branim Makrona, ali penzije nisu pravi razlog zbog kojeg je Francuska na nogama 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Jeremias Gonzalez)

Postoji još nešto na šta želim da ukažem, rekao je predsednik Srbije na današnjoj konferenciji za novinare sa predsednicom Grčke, opisavši to svoje primećivanje –  pomalo čudnim.

– Da li neko stvarno misli da je podizanje granice za penziju na 64 godine razlog za onolike proteste u Francuskoj. Pa, Nemačka ima granicu 67 godina, barem. Ja sam bio taj koji je sprovodio reforme i koji je podigao na 65 godina u Srbiji… Pa, imali smo demonstracije, ali ne takve – rekao je Vučić.

Mislite li da je to samo politika, upitao je, a potom sam dao odgovor.

Neukrotiva politička strast

– Ne, nešto drugo se tu dešava. Kao i sa temom u Izraelu, Nemačkoj. A to je da sve manje imate toga što je postavljeno na racionalnim i realnim osnovama. Sve manje bilo ko želi bilo koga da čuje. A sve više dolazimo do političkog termina i političke sintagme koju bih ja nazvao – neukrotiva politička strast – rekao je Vučić.

Koja, kako je dodao, nema veze sa realnošću i sa racionalnim pristupom.

– Možete da pričate šta hoćete u eri socijalnih mreža, da dobijete strast i emociju i popularnost dela javnosti na svoju stranu. Možete da radite šta hoćete sa nesagledivim posledicama – rekao je on.

Nije moje da branim Makrona…

Vučić je potom istakao: „Nije moje da branim predsednika Makrona. On je uradio ono što smo svi mi uradili. I to je uradio za samo dve godine…“

Vučić: Nije moje da branim Makrona, ali penzije nisu pravi razlog zbog kojeg je Francuska na nogama 2

Ponovio je, nakon toga, u nekoliko navrata, da gore pomenuta pojmovna konstrukcija – neukrotiva politička strast  – vodi ka nesagledivim i nepredvidljivim posledicama, u izrazito negativnom kontekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari