"Vučić nije supermen koji ne može biti pobeđen": Snježana Milivojević i Biljana Lukić o izbornim uslovima 1Foto: Shutterstock/MeSamong; (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Profesorka Fakulteta političkih nauka u penziji Snježana Milivojević ocenila je večeras da sve preporuke o izbornim uslovima, koje dolaze od ODIHR-a, nevladine organizacije Crte, inicijative ProGlas i Kampanje za fer izbore (FERKA), govore da je jedno od ključnih mesta „zbog kojeg su izbori falični – simbioza države i partije“.

Ona je na tribini FERKA u Zrenjaninu navela da se ta simbioza države i partije odnosi na „zloupotrebu javnih resursa kroz pokretanje partijskog mehanizma u političke svrhe jednog izbornog učesnika odosno vladajuće partije“, prenela je u saopštenju organizacija Građanske inicijative, inicijator kampanje.

„Ono što mi kolokvijalno nazivamo ‘funkcionerska kampanja’, znači da neko dok obavlja naizgled izborne radnje, crpi i koristi resurse svih nas, ne samo vreme, pažnju, glasove, nego sve resurse koje društvo ima na raspolaganju da ih stavi u funkciju svoje izborne pobede. To je skandalozno“, ocenila je Milivojević.

Prema njenim rečima, to je prvi pokazatelj da stvari ne funkcionišu i „kako god se ti izbori organizuju, ovo društvo nema perspektive“.

Govoreći o ključnom zahtevu Kampanje za fer izbore, čiji je zahtev da se aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u predstojećim lokalnim izborima budući da nije kandidat, Milivojević je kazala da je taj zahtev simbolički važan, ali i suštinski.

„Mogućnost da se dekoncentracija te vlasti dogodi, da se demontira taj pogon, i de se to uradi mirno, u okviru izborne procedure, simbolički bi bila važna, bila bi početak – znak da mi kao zajednica možemo da izvršimo pritisak da se elementarne ustavne procedure poštuju kada je reč o tako fundamentalnoj stvari kao što su izbori“, ocenila je ona.

Novinarka Biljana Lukić navela je da je „baš briga“ to što se Vučić neće isključiti iz trenutne kampanje, dodajući da ne misli da je on „supermen“ koji ne može biti pobeđen.

„Kao da uličnog šibicara molimo da onu kuglicu ne drži u ruci nego da je ostavi ispod kutijica, šibicar onda nema posla ako igra na fer plej. Ovaj režim nikada nije želeo da upravlja, oni su želeli da vladaju, i mogu da vladaju uspešno jedino kao što Vučić može da bude uspešan košarkaš kada lupa bananu detetu od deset godina“, ocenila je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari