"Vučić nosilac politike iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije": Arsenijević o situaciji na severu Kosova nakon povlačenja barikada 1Foto: Beta/Miloš Miškov; Aleksandar Roknić/Danas

Lider opozicione Građanske inicijative “Srpski opstanak” iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević nakon uklanjanja barikada na severnom delu Kosova i Metohije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručuje da je “nosilac politike iseljavanja srpskog naroda”, kao i da podržava politiku Prištine “tihog etničkog čišćenja srpskog naroda”.

– Građani nakon povlačenja barikada osećaju se prodano, izigrano i gladno. Život teško da će se u dogledno vreme vratiti u normalu. Zabrinjava me što čujem sve više i više ljudi koji žele da se odsele pod hitno odavde. Nadam se da će ovaj narod uvideti štetnost politike iz Beograda, koja nas brani od krivice koju nam Beograd sam nameće i u koju nas gura. Mislim da se videlo tek sada da su građani otrežnjeni i nadam se da će to trežnjene duže trajati. Moramo da iznedrimo predstavnike koji će da budu autohtoni naši predstavnici, da nemamo više ćorke kao što su gospodin Rakić, gospodin Simić i ostali iz Srpske liste, smatra Arsenijević.

Upitan hoće li Srpska lista da snosi političku cenu i da li će biti “promene ekipe” unutar stranke, kaže da je to njihov unutarstranačko pitanje, ali da su građani duboko razočarani i izgubili poverenje u njihovu politiku koja se vodi iz Beograda.

– Poručujem direktno predsedniku Aleksandru Vučiću koji je nosilac politike iseljavanja srpskog naroda da, kad već sam zna da ne sme na pređe ni pedalj preko Jarinja, ne oštri više noževe i bajonete koji uvek završe u leđima srpskog naroda na Kosovu i time potpiruju iseljavanje. Ne želimo da ih kao krstove nosimo put centralne Srbije, poručuje Arsenijević, dodajući da Priština kao da vodi „osvetničku politiku“.

Građani se, navodi, plaše hapšenja, nasumičnog odvođenja. Poručuje da to može biti deo “tihog etničkog čišćenja koje ovog puta ima jasnu podršku iz Beograda”.

A da se sa tom politikom nastavilo pokazalo je, smatra Arsenijević, i jučerašnje zadržavanje na administrativnom prelazu Jarinje I. M, profesora fizičkog iz Kosovske Mitrovice srpske nacionalnosti, od strane Kosovske policije, koji je saslušan, po rečima njegovog advokata, oko napada na dvojicu novinaru albanske nacionalnosti u Mitrovici.

– Specijalci Kosovske policije se i dalje nalaze na severu Kosova, čak i na lokacijama na kojima ranije nisu bili. Barikade su završene na sraman način, kako je to već rekao moj koalicioni partner Milija Biševac iz GI “Za Zubin Potok”. I javno pozivam gospodina Rakića i gospodina Simića i ostalima da izađu pred narod i objasne im šta se dešavalo, a ne da se kriju po mišjim rupama. Ako su znali da se busaju u junačke grudi, nek izađu sad i objasne šta im je činiti. Moraju da snose političku odgovornost, ali mislim da će pre Sunce prestati da greje nego što će oni podneti ostavke, kaže Arsenijević.

"Vučić nosilac politike iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije": Arsenijević o situaciji na severu Kosova nakon povlačenja barikada 2
Scena sa barikade u selu Rudare, na severu KiM Foto: Vojin Radovanović

Zahtevi za povlačenje barikada su bili puštanje trojice Srba uhapšenih od strane Kosovske policije Dejana Pantića, Slobodana Trajkovića i Miljana Adžića, povlačenje specijalaca Kosovske policije sa Severa Kosova i ukidanje navodnih spiskova za hapšenje Srba, a naš sagovornik kaže da niti jedan zahtev nije ispunjen.

U vezi puštanja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije koji se tereti za terorizam, odnosno da je organizovao nerede kod opštinskih prostorija u Severnoj Mitrovici prilikom ulaska novoimenovanih članova Opštinske izborne komisije, kaže da to predstavlja jedno “poluispunjenje” zahteva.

Pantiću su i dalje ostale tačke optužnice i sem što je prebačen u kućni pritvor ništa drugo se nije promenilo, kaže Arsenijević i dodaje da se Adžić i Ttrajković, druga dvojica uhapšenih Srba, i dalje nalaze u pritvoru.

– Kako je sada Vučić mahao nekakvih garancijama, tako je nama ranije mahano isto nekakvim garancijam da specijalne kosovske policijske snage neće moći na Sever bez saglasnosti KFOR-a i četiri gradonačelnika sa severa, ali smo iz Briselskog sporazuma videli da se to odnosi na Kosovske bezbednosne snage (KBS), a ne na specijalce Kosovske policije. Tako da ne znam šta je cilj tog mahanja tim papirima, mislim da je to mahanje u prazno, dodaje Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari