Vučić o današnjim blokadama: Nikakvih pomeranja, novih akcija Rio Tinta neće biti dok mi o tome među sobom ne razgovaramo 1Foto Z. Misic

Svako ima pravo da radi svoj posao. Žao mi je što su morali da izmišljaju moje izjave da bi nekog pozvali na protest. Država je uradila svoj posao i usvojila sve zahteve. A te vrtse političkih igara ko će da preuzme i stane na čelo prista to je drugo. Nikakvih pomeranja, novih akcija, delovanja u budućnosti Rio Tinta neće biti dok mi o tome sami među sobom ne razgovaramo. Kad će to biti, ne znam jer nemamo još nikakve studije. Ni danas, ni za mesec ni za tri ni za šest nista se neće dogoditi – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom današnjih tročasovnih blokada na koje su pozvali iz Saveze ekoloških organizacija Srbije.

Vučić je dodao, sve što ne ugrožava bezbednost drugih ljudi je u redu i da se policija neće ponašati kao policija nekih evropskih zemalja, te neće izvoditi pse na ulice i vodene topove, niti tući žene.

Savez ekoloških organizacija Srbije pozvao je građane da blokiraju puteve danas u 13 sati na tri sata pod sloganom „Znamo da ne damo“, u znak protivljenja projektu kompanije Rio Tinto za iskopavanje litijuma kod Loznice.

U SEOS smatraju da projekat ostaje jer su tako shvatili reči predsednika Aleksandra Vučića da projekat Jadar stoji i da se nigde pomerati neće. Podsetimo, posle više vikend blokada puteva, povučeni su Zakon o eksproprijaciji kao i promene prostornog plana Loznice, koji su dovođeni u vezu sa projektom.

Vučić Bošnjacima: Srbija je vaša zemlja koliko i moja

Vučić je izjavio da Bošnjaci u Srbiji treba da se osećaju kao „svoji na svome“ i dodao da će nadležni organi preduzeti mere povodom snimka na kom pripadnici policije u Priboju pevaju pesmu u kojoj se veliča zločin u Srebrenici.

Vučić je u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, gde je prisustvovao prikazu sposobnosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, rekao da će Bošnjaci u Srbiji biti „apsolutno bezbedni“.

„Nisam video sve detalje ali moje je da Bošnjacima kažem da je ovo njihova zemlja koliko i moja. Na policiji je da preduzima određene postupke, niko ne moze da misli da je dobro i pametno da vređate pripadnike drugih naroda“, kazao je Vučić.

Ponovio je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali, kako je rekao, bez uslovljavanja i pritisaka.

„Aljbin Kurti je rekao da je dijalog moguć ali da u centru bude međusobno priznanje. Onda je rekao da su oni na čistom evropskom putu, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza. On ništa ne razume. Srbija je na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom i nastaviće da ih čuva i baštini“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, 16. januara, „prilika“ za građane Srbije da pokažu da su opredeljeni za evropske vrednosti.

„Profesionalci će bez mešanja politike da biraju sudije. To je važna poruka da se Srbija menja i da vlast ne postoji radi sebe već radi građana“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari