Vučić o nezavisnosti Kosova: Svima sam u Briselu u lice rekao da neću priznati Kosovo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je večeras poručio da neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da je to u lice rekao liderima EU i tri zemlje, Francuske, Nemačke i Italije, navodeći da je njima stalo do takvog epiloga, jer im je Srbija „kamičak u cipeli“, zato što znaju da su kršenjem teritorijalnog integriteta Srbije, prekršili sve međunarodno pravne norme.

Vučić je za TV Tanjug rekao da je u lice rekao Emanuelu Makronu, Olafu Šolcu, Đorđi Meloni, Đuzepu Borelju i Miroslavu Lajčaku da – ne dolazi u dolazi u obzir da prizna Kosovo, prenosi Kosovo online.

„Da neću potpisati i neću da prihvatim nezavisnost Kosova. I oni to znaju“, rekao je Vučić.

Prenosi da ga oni ne pitaju tim rečima, već da je na poslednjem sastanku u Briselu, pitanje bilo kada će da potpiše dokumenta.

„Kažu – imaš ovu opciju, hoćeš li da potpišeš? Neću. Nije lako to reći, to su ozbiljni ljudi, najodgovorniji za sudbinu Evrope…“, dodao je Vučić.

Na pitanje da li mu prete, odgovorio je da ne bi lagao kada bi rekao da su to pretnje, jer evropski lideri ne koriste takav rečnik, ali da itekako dobro razume da Srbija može da se suoči sa određenim posledicama.

Iako sa tim liderima ima dobre odnose, pojašnjava da postoje tri argumenta zbog čega oni ne menjaju svoju agendu.

„Jesu li oni priznali nezavisno Kosovo? Da kažu velike sile, Nemačka, Francuska, Italija, SAD – da su se prešli? Kada ste to videli? Prost je razlog“, rekao je on.

Dodao je da postoji i dodatni razlog, koji leži u tome da je Srbija svima njima – kamičak u cipeli.

„I moje tvrdoglavo ponavljanje priče i o agresiji 1999. i rušenju međunarodnih pravnih normi je kamičak u njihovoj cipeli“, dodao je Vučić.

Kako kaže, u jednom trenutku će morati da se prekine sukob u Ukrajini, što je tačno, ali će kontra-argument da bude:

„Ali, vi ste mnogo brutalnije, bez odluke Saveta bezbednosti izvršili agresiju na malu zemlju, suprotno svim međunarodnim pravnim normama. Danas je na snazi formalno Rezolucija 1244 na koju se defakto i de jure pozivaju kada govore o Kforu na Kosovu, ali ne poštuju je, kao ni Povelju UN. I, da se ne bi suočili sa tim agrumentom, onda kažu – dajte Srbi, da vidimo bilo šta, da prihvatite da se sve završi i da kažemo da to završeno vašim dogovorom. Nema ništa logičnije iz njihovog ugla“, rekao je Vučić.

Izjava Fon der Lajen u Prištini – ono što misle i žele najveće sile

Vučić je konstatovao da su prištinski „botovi“ i „trolovi“ – fantastično oružje u rukama Aljbina Kurtija.

„Oni se u Briselu toliko plaše njihovih trolova, jer misle da stvarno prikazuju javno mnjenje, dok naši ljudi to ne doživljavaju tako i uvek će nešto govoriti protiv svoje zemlje. Društvene mreže imaju neverovatan uticaj čak i na briselsku politiku“, objasnio je on.

Vučić je rekao da ga, s tim u vezi, nije iznenadila izjava Ursule fon der Lajen u Prištini, koja je, kaže, rekla ono što misle i žele najveće sile Nemačka, Francuska, Italija, SAD.

„Bila je veoma fer u Beogradu nije htela to da kaže. Nisam iznenađen što je to rekla u Prištini, jer sam par dana pre toga to isto čuo od lidera EU. Pitao sam Miroslava Lajčaka, pošto je Slovak, zašto je on tako nesto izgovorio, pa mi rekao da su pod pritiskom. Je l to znači da treba da pravimo mrežu trolova“, upitao je predsednik Srbije.

On se zahvalio Fon der Lajen što nije htela da reaguje „na prvu loptu“, na zahtev za uvođenje mera Srbiji i što je, kako je kazao, došla u Beograd i htela da sasluša srpsku stranu.

Na pitanje kada se očekuje sledeći sastanak glavnih pregovarača, Vučić je kazao da je Beograd prihvatio poziv, ali da nije siguran da je to druga strana učinila.

„Mi smo prihvatili da taj sastanak bude za par dana, ali nisam siguran da je to druga strana prihvatila. Trebalo je da se održi 6. ili 7. novembra“, preneo je Vučić.

O izjavi ambasadora Izraela U Hrvatskoj: Dodvoravanje javnjom mnjenju

Komentarišući izjavu ambasadora Izraela u Hrvatskoj koji je uporedio „Oluju“ sa aktuelnim događajima u Gazi, Vučić se zahvalio ministru spoljnih poslova Izraela Eli Koena koji je osudio tu izjavu.

„Ministar Koen je naš prijatelj. Ambasador Izraela je to izjavio da bi se dodvorio domicijelnom javnom mnjenju, ne razmišljajući da će to doći do nas. Isto se ponašaju i predstavnici stranih ambasada u Prištini“, rekao je Vučić.

Inače, ambasador Izraela u Hrvatskoj je, prema pisanju hrvatskog portala Indeks, rekao da „Hrvatska zbog Domovinskog rata dobro razume čemu je Izrael izložen i da su Srbi s teritorije Hrvatske imali sreće što ih je Srbija htela primiti, jer arapske države to ne žele učiniti s Palestincima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari