Vučić o zahtevu Kforu : Večeras ćemo sve saopštiti, situacija je komplikovana, ali imaćemo precizan odgovor 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će večeras posle sednice vlade u 20 sati, a kojoj će i on prisustovati, biti saopštena odluka o slanju zahteva Kforu o vraćanju srpskih bezbednosnih snaga na osovu, kao i reakcija na to što je Kosovo danas predalo zahtev EU za članstvo.

On je na pitanje novinara ima li pomaka u rešavanju situacije na Kosovu naveo da je juče razgovarao sa evropskim i američkim predstavnicima.

– Postoje neke ideje, da li će uspeti ili ne, videćemo. Situacija je veoma komplikovana. Daćemo sve od seve da sačuvamo mir i stabilnost – rekao je Vučić posle obilaska srpsko-madjarske granice kod Segedina.

Komentarišući zahtev Kosova i odgovarajući na pitanje kada će Srbija da pokaže note zemalja koje su povukle priznanje kosovske nezavinosti, Vučić je rekao  da se krši i Briselski i Vašingtonski sporazum.

– Na sve to odgovorićemo večeras. Dobićete večeras posle sednice Vlade, na koju sam pozvan, odogovore i oko našeg zahteva vezanim za Rezoluciju 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja od strane mnogih zemalja. Dakle, dobićete precizan odgovor – naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovo što rade pojedine zemlje EU je kršenje člana 49 Ugovora o EU.

– Morate da budete evropska država da biste podneli zahtev za EU. Ne znam po kom kriterijumu neko gleda da li je neko država ili ne. Da li to misli jedna, makar i najveća država, ili po članstvu u UN. U svakom slučaju borićemo se na naše nacionalne interese – reklao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari