Vučić odmah iza Tita, Đinđić ispred Miloševića 1Foto: Wikipedia, Nenad Đorđević/Fonet, Stanislav Milojković

Kad dobiju šest ponuđenih imena građani Srbije kažu da je najbolji lider Josip Broz Tito, dok je tik iza njega Aleksandar Vučić.

Ovo pokazuje istraživanje Demostata, u čije nalaze je Danas imao uvid. Za Tita se izjašnjava 32 odsto ispitanika, a za Vučića tek za postotak manje – 31 odsto. Sledeće ime za koga su se ispitanici odlučili je Zoran Đinđić sa 11 odsto, a daleko iza njega Slobodan Milošević sa tri odsto. Slede Boris Tadić i Vojislav Koštunica, sa po dva odsto. U ovom rangiranju šest lidera, Tito ima prednost u svim obrazovnim grupama, a Vučić samo kod srednjeobrazovanih ispitanika, 28 prema 25 odsto.

Reč je o omnibus istraživanju javnog mnenja, urađenom u oktobru 2016. na reprezentativnom uzorku od 1500 ispitanika, putem neposrednog ličnog intervjua „licem u lice“. Istraživanje je osmislio, realizovao i interpretirao istraživački tim Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, kojim je rukovodio sociolog Srećko Mihailović.

Istraživanje se bavi temama kako žive građani Srbije, čega se plaše i da li imaju nadu u promenu na bolje, zatim time ko vlada Srbijom i ko ima moć da menja Srbiju, šta je pozadina vlasti, te autoritarnošću i etničkom distancom, odnosom građana prema demokratiji i političkim partijama, ali i šansama predsedničkog kandidata vlasti i opozicije na izborima iduće godine.

Nalazi će detaljnije biti predstavljeni javnosti na pres konferenciji u beogradskom Medija centru, danas u 12 časova. Nalaze će sem sociologa Srećka Mihailovića, predstaviti i Zoran Panović i Ljiljana Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari