Vučić: Ostavka Zaeva nije samo rezultat gubitka na lokalnim izborima 1Foto: (BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da ostavka premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva nije samo posledica rezultata koji je njegova stranka ostvarila na lokalnim izborima već i lično razočarenje po pitanju razgovora te zemlje sa Evropskom unijom (EU).

„Rekli su ako potpiše Prespanski sporazum da će Severna Makedonija dobiti otvaranje pregovora sa EU, a to se nije desilo“, rekao je Vučić televiziji Pink u uključenju iz Glazgova, gde učestvuje na Samitu UN o klimatskim promenama.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je sinoć ostavku na tu i funkciju lidera Socijaldemokratskog saveza posle neuspeha te partije na lokalnim izborima.

Vučić je rekao da posle ostavke Zaeva ostaje mnogo pitanja o tome kako će se stvari razvijati u narednom periodu, odnosno da li će se ići na nove izbore ili će ostati aktuelna većina, da li će se menjati odnos prema Bugarskoj i da li će doći do zaoštravanja političkih prilika u Severnoj Makedoniji.

Predsednik Srbije je rekao da se u Glazgovu sastao sa većim brojem svetskih lidera sa kojim je govorio o brojnim pitanjima, kao što su cena električne energije i obezbeđvanje energetske sigurnosti za svoje zemlje.

„Razgovarali smo i o nižoj ceni gasa, koja je i dalje veoma visoka. Drugo je pitanje nuklearki. Pošto je sada ključno pitanje da li da se vrate nuklearne elektrane, jer to jeste čista energija, samo je pitanje gde, kako i na koji način da se odlaže nuklearni otpad“, rekao je on.

Vučić je rekao da se pitanje klimatskih promena sada nameće kao ključno i da će sve zemlje morati da smanje emisiju ugljen-dioksida i da rade na stvaranju obnovljivih izvora, jer će time omogućiti i povećanje stope rasta i napredak ekonomije.

„Mnoge promene ćemo morati da napravimo“, rekao je on.

Vučić je rekao da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pitanju nestalih osoba, da je od španskog premijera Pedra Sančeza dobio čvrsto obećanje da će posetiti Srbiju, a da jedino do sada nije video američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari