Vučić: Pokažimo građanima regiona da želimo da radimo zajedno, umesto da se bijemo

Ostavite komentar


  1. Jeste Vule, sve su u pravu samo se prvo mora napraviti institucionalni okvir realne normalizacije odnosa za nesmetan promet ljudi, ideja, robe i kapitala. Znači nikakve takse, nikakve diplomatkse aktivnosti za povlačenje priznanja i ostale andromolje o razgraničenju koje uglavnom narušavaju iskrenu želju za pomirenjem u regionu. Bolan komromis moraju participrati sve strane da bi svi na kraju dobili nešto a to je prosperitetan region vezan ekonomskom nužnošću (mali Šengen). Potreban je novi koncept dijametralno suprotan sadašnjem nacionalnom a sličan onom kako funkcioniše EU. Znači nacionalne suverenosti se utuljuju zarad nadnacionalne koristi za sve države regiona. Znači novi koncept integracije koji uključuje sve Srbiju , Kosovo, Makedoniju, BiH, Albaniju i Crnu goru. Koncept male EU na našim prostorima gde se ukidaju sve barijere zarad slobodnog protoka roba, ljudi , kapitala (mini Šengen) iliti ako nije blasfemično mala nova konfederalna YU sa regionalnom vladom i ostalim regulatornim telima. Samo takav veliki koncept vuče region napred jer samo velike investicije koje se prostiru na sve sprečavaju nacionalne sukobe koji su izvesni pri zamrznutim konfliktima svih sa svima. Umesto poslovno ekonomske saradnje svih sa svima da svima bude dobro i sve krave budu na broju. Jer stara latinska kaže: „Tamo gde ti je dobro tamo ti je otadžbina“. mnogo je starija u praksi potvrđenija od potonje nacionalne konstrukcije suverene države. A nije isto dal je starije koka ili jaje, supu i pohovano i jedno i drugo daje.

  2. Ono kad se nekadašnji žestoki ratni huškač pretvori najdednom u „mirotvorca“!

  3. Ili kako smo od Miloševićevog „ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo“ sada prešli na Vućevo „ako ne umemo da se bijemo, umemo da radimo“.
    Praksa pokazuje se da ne umemo ni jedno, ni drugo, svejedno kojim redosledom…

  4. Predsedniče recite vi svima u regionu da „svoje ne damo a tudje nećemo“ i neka to bude polazna osnova….To što neko dobija sve, sav svoj narod u Uniji, siguran bescarinski izvoz, siguran turizam potpomugnut Srpskim vaučerima i izgradjene puteve za put ka Evropi , a šta Srpska strana dobija? 2 miliona Srba ostaju van Unije, Albanskim povrćem i voćem konkurišemo našim poljoprivrednicima, gradimo puteve da spojimo Albaniju sa Evropom i otvaramo širom vrata rasturanja droge i švercu orudja? Zar ćemo Srbiju ubogaljiti da bi pokazali kako želimo da saradjujemo sa Albanijom? Da li će se Albanija odreći priznanja Kosova da pokaže dobru volju ka zajedničkoj saradnji?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.