Vučić potvrdio da će se obratiti u subotu 8. oktobra, najavljeno obraćanje se odlaže 1foto: Screenshot RTS

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, potvrdio je novinarima u Inđiji, da se njegovo obraćanje o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije, odlaže za 8. oktobar, što je ranije jutros najavio Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, rekavši i da će 6. oktobra predsednik učestvovati na samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

Danas ističe rok od 72 sata za najavljeno Vučićevo obraćanje o spopoljnopolitičkoj poziciji Srbije.

Ministar Selaković je ranije jutros, za televiziju Hepi, rekao da će predsednik Vučić 1. oktobra biti u Bugarskoj na sastanku sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, da će se sastati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Već 3. oktobra predsednik Vučić treba da se sastane u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom. Posle toga, 5. oktobra imaćemo pokušaj tzv. Kosova da otpočnu proceduru prijema za članstvo u Savetu Evrope, protiv čega se grčevito borimo“, rekao je Selaković i naveo da će Vučić 6. oktobra prisustvovati prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

Selaković  je dodeo da ne sumnja da će na samitu u Pragu Srbiji biti upućeni pritisci i poruke da Beograd promeni svoju spoljnu politiku i poziciju.

 Po povratku iz Praga, po rečima ministra, Vučić će biti na otvaranju nove fabrike MTU, nemačke kompanije koja se bavi popravkom motora na Erbasovim avionima.

„Očekujem najverovatnije da će se već 8. oktobra Vučić obratiti naciji i da će govoriti i o političkoj situaciji“, najavio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.