Vučić pozvao Plenkovića u Beograd 1Foto: EPA/YOAN VALAT, ĐORĐE SAVIĆ

Hrvatski premijer Andrej Plenković ima otvoren poziv za dolazak u Beograd, kao i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, rekao je danas u Davosu predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, naglašavajući da su razgovori „uvek lekoviti“ za odnose između zemalja i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

„Premijer Plenković ima otvoren poziv s moje strane da poseti Beograd kada god to želi. Dobrodošao je u Beograd ili bilo koje drugo mesto na teritoriju Srbije, kao i predsednica Kolinda Grabar Kitarović“, rekao je Vučić u izjavi novinarima posle razgovora s austrijskim šefom diplomacije Sebastijanom Kurcom u Davosu, prenela je Hina.

Vučić je naglasio da između Hrvatske i Srbije „postoji puno pitanja koja treba da se reše“, ali je dodao da, za razliku od hrvatskih političara, ne želi unapred govoriti o svim stvarima koje bi Srbija mogla stavljati na teret svojim komšijama.

„Želim da mi razgovaramo o tome otvoreno i da vidimo što možemo, a što ne možemo rešiti“, naglasio je Vučić, uoči panela na kojem treba da učestvuje s hrvatskim premijerom, Kurcom i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, kao i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

On je rekao da je na njemu da „štiti interese Srbije, ali da ni u jednom trenutku ne ugrozi interese Hrvatske“.

„Jer je u našem zajedničkom interesu čuvanje mira i stabilnosti u regionu. Hrvatska je za nas važna zemlja, kao što je premijer Plenković rekao da je Srbija važna za Hrvatsku“, naglasio je Vučić.

Istakao je da su razgovori uvek „lekoviti“, jer „dok se razgovara opšte rečeno ne dolazi do daljnjeg usložnjavanja situacije niti do oružanih incidenata“.

Prema njegovim rečima, bilateralni susret s Plenkovićem nije bio planiran u Davosu, kao što je ranije potvrdio i premijer Plenković.

Na novinarsko pitanje da li bi do takvog sastanka trebalo da dođe pre izbora u aprilu u Srbiji, Vučić je odgovorio da bi do „takvog sastanka trebalo da dođe pre bilo kakvih izbora“.

Vučić je rekao da zna da je „izuzetno nepopularan“ u Hrvatskoj, dodajući da o njemu više pišu hrvatski nego srpski mediji.

„Najlakše ćete prodati novine ili imati gledan program ako opsujete majku Vučiću“, rekao je on, prenosi N1. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari