Vučić predsedava Savetom za nacionalnu bezbednost, tema prijem Kosova u SE 1foto FoNet/MOD Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedava danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao povodom odluke Prištine da zatraži članstvo u međunarodnoj organizaciji Savet Evrope.

Sednica se održava u zgradi Predsednišva na Andrićevom vencu u 11 časova, i posle nje nisu predviđena uživo obraćanja novinarima, već je najavljeno saopštenje za medije.
Potezi vlade Aljbina Kurtija u Prištini bili su tema i prethodne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane 22. marta.

Tada je razmatrano odbijanje Prištine da dozvoli otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu za izbore 3. aprila.

Stav kosovske vlade je ostao je isti kao i u slučaju referenduma 16. januara o promeni Ustava Srbije, zbog usklađivanja sa zahtevima EU, da je moguće glasanje jedino u srpskoj Kancelariji za vezu u Prištini.

I na referendumu i na izborima, za glasače sa Kosova organizovan je prevoz do biračkih mesta u centralnoj Srbiji.

Kada je reč o sadašnjem zahtevu Prištine da bude primljena u članstvo Saveta Evrope (organizacija van EU) pošto je Ruska Federacija napustila ovu organizaciju kako ne bi bila isključena, zbog napada na Ukrajinu, Vučić je najavio oštar odgovor.

On je u obraćanju javnost 6. maja, nakon što je prethodne večeri u Berlinu, razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, najavio nastavak akcije Beograda na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

U tom obraćanju je prvi put javno izgovorio da je poziciju Srbije otežao ruski predsednik Vladimir Putin.

Vučić je ocenio je da je Putin svojom izjavom da je slučajem Kosova napravljen međunarodni pravni presedan koji može biti primenjen i u Ukrajini (za Donjeck i Lugansk), doprineo pojačanom pritisku Zapada na Beograd da prizna Kosovo.

Prema Vučićevim rečima, to priznanje od strane Srbije trebalo bi da posluži Zapadu kao dokaz da ono što se desilo sa Kosovom, nije isto što se dešava sada sa Ukrajinom, jer Putin „nema sporazum“.

Dodao je da Kosovo ima podršku Nemačke za učlanjenje u Savet Evrope.

Vučić je nagovestio mogućnost da će Srbija kao odgovor insistirati na tome da je Priština prekršila i Briselski i Vašingtonski sporazum.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari