Kosovo apliciralo za članstvo u Savetu Evrope 1Savet Evrope Foto: Wikipedia

Kosovo je danas apliciralo za članstvo u Savetu Evrope, potvrdio je šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Šar Jakupi (Shar Jakupi).

Vlada Kosova je prethodno načelno odobrila inicijativu za članstvo Kosovo u Savetu Evrope, piše RSE.

„Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, što podrazumeva konvencija Saveta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Ruska Federacija je 16. marta ove godine isključena iz Saveta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savetu Evrope.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija. Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kapanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Ipak, Kosovo je uspelo da postane član nekim međunarodnih organizacija kao što je Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svetska fudbalska federacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari