Vučić: Razgovori o formiranju Vlade uslediće čim se formira parlament 1Užice, 2021. godine Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u razgovore o formiranju nove Vlade ući „čim se formira parlament“.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da će ti razgovori početi „od tog trenutka kada bude imao spisak poslaničkih grupa ili konretan spisak lista koje su ušle u parlament“.

„Onda ću nosioce tih lista pozivati na razgovor u cilju što bržeg obavljanja razgovora i form Vlade“, kazao je Vučić dodajući da se sa formiranjem parlamenta i nove Vlade Srbije, nakon izbora koji su održani 3. aprila, kasni zbog „tehničkih problema“.

On je, povodom odluke kosovskih vlasti da juče zabrani održavanje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini rekao da je u pitanju „bahatost i arogancija nekih ljudi“, ali da ne očekuje da će takav postupak Kosova osuditi i medjunarodna zajednica.

Komentrišući odluku kosovskih vlasti da zabrane sveštenicima SPC da na Spasovdan održe liturgiju u crkvi Hrista spasa u Prištini, predsednik Srbije ocenio je da je u pitanju „bahatost i arogancija“.

„To govori o njima, ali nažalost, nikad neće naići na osudu onoga što mi eufemizmom nazivamo međunarodnom zajednicom. Sve što se učini protiv Srba nikad nije problem, a obrnuto je smrtni greh, ali na to smo već navikli“, naveo je Vučić.

Pored toga, kazao je da je Srbija spremna da im pomogne na svaki način kao i da, ako bude trebalo, pruži medicinsku pomoć i bolesnima, povređenima i ranjenima.

Vučić je, u Prihvatnom centru u kome je smešteno 67 osoba, poželeo svima da dočekaju mir i da mogu da se vrate kući, te naveo da ko god bude želeo uvek može da živi i radi u Srbiji.

Naglasio je da je strašno važno da deca iz Ukrajine u Srbiji imaju normalno i pristojno detinjstvo, a stariji da mogu da žive život dostojan čoveka.

„Ovde se osećajte kao kod svoje kuće, a obezbedili smo i dodatnu pomoć (za Prihvatni centar u Vranju)“, rekao je on.

Izrazio je spremnost i za pružanje medicinske pomoći.

„Ako bude bilo potrebno, mi smo spremni na svaki način da pomognemo, da primimo i mnoge ljude sa teritorije Ukrajine i da u budućnosti pružimo i medicinsku pomoć i sve što možemo, da pomognemo i bolesnim i ranjenim i povredjenim, svima dakle“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da, ako bude trebalo, punudi i zdravstvene kapacite za lečenje ljudi.

Vučić je rekao i da građani Srbije odlično razumeju izbeglice iz Ukrajine.

„Nadam se da ste osetili i srce dobrih domaćina i da vidite koliko vas i volimo i koliko razumemo vašu tešku sudbinu jer smo i mi kao narod mnogo puta prolazili kroz izbeglištva, teške muke i veliku patnju“, rekao je on.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač zahvalio se srpkim vlastima i narodu na gostoprimstvu i brizi za gradjane Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari