Vučić sa engleskom ambasadorkom o klimatskim promenama 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod o jačanju bilateralnih odnosa, kao i o svom učešću na predstojećem Samitu UN posvećenom klimi i klimatskim promenama COP26 u Glazgovu.

Sastanku je prisustvovao i Džajls Portman, direktor za Evropu u Ministarstvu za spoljne poslove, me]unarodni razvoj i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, saopšteno je iz pres službe predsednika.

Vučić je istakao da u vremenima u kojima se ceo svet bori protiv pandemije kovida-19, kao jedne od najvećih globalnih pošasti, pitanje klimatskih promena i energetske krize nikako ne smeju da budu potisnuto u drugi plan, budući da bi posledice zanemarivanja tako sveobuhvatnih problema bile katastrofalne po čovečanstvo.

Vučić je zahvalio na finanansiranju projekta Moravski koridor u kojem Velika Britanija učestvuje zajedno sa SAD.

Tema razgovora bila je i konkretna ekonomska saradnja na projektima od nacionalnog značaja za Srbiju.

Govoreći o klimatskim promenama, Vučić je podsetio da je Srbija čvrsto opredeljena da svoj doprinos u ovom smislu pruži i u vidu konkretnih planova, aktivnosti i zakona koji bi na najbolji način regulisali pitanja očuvanja životne sredine, pogotovo u svetlu klimatskih promena.

On je posebno istakao značaj zajedničkog delovanja, razmene iskustava, mišljenja i predloga, koji bi se beskompromisno sprovodili i primenjivali u praksi, kako bi rezultati bili što pre vidljivi, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Makleod je naglasila da Britanija pridaje ogroman značaj pitanjima klimatskih promena, očuvanja životne sredine i održivog rešenja energetske krize i izrazila uverenje da će Srbija još ambicioznije učestvovati u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji „zelene ekonomije“ i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

„Zadovoljni smo što je tema klimatskih promena postala važna i u Srbiji i što su vidljivi napori srpske vlade da se podigne svest o značaju ovog pitanja“, istakla je ambasadorka Makleod.

Ona je dodala da je učešće Srbije na Samitu o klimi i klimatskim promenama COP26 od izuzetnog značaja i istakla brojne mogućnosti koje borba protiv klimatskih promena otvara, ne samo u smislu zaštite životne sredine, već i tehnološkog i ekonomskog razvoja.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou što bi, ocenio je, doprinelo i jačanju saradnje dve zemlje u različitim oblastima, uključujući ekonomiju i odbranu.

On je takodje ukazao na potrebu snaženja saradnje u okviru međunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.