Vučić sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj razgovarao o ekonomskim merama 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je video-vezom s predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odilom Reno-Baso, o ekonomskim merama u Srbiji, infrastrukturnim projektima i ublažavanju klimatskih promena, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je izjavio da Srbija ima „dobro osmišljen paket mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa“, čija će vrednost dostići 12,7 odsto bruto društvenog proizvoda, što iznosi šest milijardi evra.

„Odlični rezultati, kojima smo počeli godinu, omogućili su nam da izdvojimo ogroman novac za podršku privredi i graanima“, ocenio je Vučić i rekao da očekuje da će Srbija u naredne dve godine imati kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi.

On je zamolio dalju podršku EBRD u oblasti infrastrukture, posebno za „auto-put mira“ Niš-Merdare-Priština, u čijoj izgradnji Evropska banka već učestvuje sa 85 miliona evra.

Predsednica EBRD ukazala je na spremnost te banke da pomogne razvoju železničke infrastrukture i Luke Beograd.

Vučić je istakao da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je pripremljen kako bi podržao održivi i stabilan razvoj ovog regiona. Regionalno povezivanje kroz zacrtane planove ima za cilj poboljšanje povezanosti, infrastrukture, ljudskih resursa, konkurentnosti, kao i zelenu agendu i digitalnu tranziciju.

Dvoje sagovornika razgovarali su i o podršci malim i srednjim preduzećima kroz dodatno finansiranje i posebnu savetodavnu pomoć, uključujući i novi program za mlade preduzetnike.

Govoreći o ublažavanja posledica klimatskih promena i smanjenju zagadjenosti, Vučić je rekao da će lokalne vlasti u Srbiji usvojiti i sprovesti „Akcioni plan za zeleni grad“ (Green City Action Plan). U vezi s tim Ministarstvo energetike Srbije, u saradnji s EBRD već priprema Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari