Vučić sa predsednikom Senata Francuske o unapređenju odnosa, evrointegracijama, globalnim pitanjima 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je večeras u Parizu da je sa predsednikom Senata parlamenta Francuske Žerarom Laršeom razgovarao o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evrointegracijama, regionalnim i globalnim pitanjima.

„Hvala na izuzetno lepom dočeku predsedniku francuskog Senata Žeraru Laršeu. Nastavljamo da intenzivno jačamo strateško partnerstvo i saradnju utemeljene na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju“, napisao je Vučić na Instagramu posle sastanka.

Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, večeras će razgovarati sa predsednikom Emanuelom Makronom. On je ranije danas izrazio uverenje da će posle sastanka sa Makronom moći da ozvaniči nabavku francuskih višenamenskih borbenih aviona „Rafal“ za potrebe Vojske Srbije.

Uoči puta u Francusku, Vučić je najavio da će sa Makronom razgovarati o 14 tema, među kojima su i one iz oblasti veštačke inteligencije, vojne industrije i nuklearne energije. Jelisejska palata je saopštila da će Makron i Vučić razgovarati o evrointegracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine.

Predstavnici Srbije i Elektroprivrede Francuske potpisali su danas u Parizu Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Elektroprivredom Francuske u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Posle potpisivanja Memoranduma, Vučić je rekao da bi se Srbija u snabdevanju strujom „spasila“ ako bi do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari