Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić postigli su dogovor u vezi s konsultantskim i savetodavnim uslugama koje će Guzenbauer pružati srpskoj vladi, saznaje Danas iz izvora u državnom vrhu.


Prema sporazumu, Guzenbauer će pružati stručne savete u cilju ubrzanja reformi u Srbiji, što je jedan od zahteva u procesu pristupnih pregovora sa EU. On će takođe savetovati Aleksandra Vučića o tome kako najbolje u inostranstvu predstaviti dostignuća srpske vlade i kako dobiti podršku zemalja članica EU za pristupanje Srbije.

Izvori Danasa navode da je Guzenbauer izrazio zahvalnost Vučiću i narodu Srbije na zatraženoj pomoći i obećao da će pružiti podršku Srbiji da ponovo postane vodeća ekonomska i politička snaga u ovom delu Evrope. Vučić je, podsetimo, ove sedmice u parlamentu negirao spekulacije da bi Guzenbauer dobijao mesečnu platu od 45.000 evra kao njegov savetnik, već da bi to bilo oko 1.900 evra.

Upitan da li je potpisao ugovor sa srpskom vladom o savetovanju Beograda na putu u EU, Guzenbauer je pre desetak dana rekao da to još nije slučaj, ali da su dobri izgledi da će dogovor biti postignut u naredne dve nedelje i da će „stvar biti finalizovana“. „Potrebno je ophoditi se prema Srbiji s poštovanjem. Srbija mora ispuniti kriterijume, ali ne ide da se Beogradu uvek stavlja pred nos ‘šargarepa – članstvo’ i uvek ponovo povuče“, naglasio je Guzenbauer za bečki Kurir.

Aleksandar Vučić je ranije izjavio da vodi pregovore sa stranim stručnjacima o tome da postanu savetnici Vladi Srbije, a Guzenbauer je prvi sa kojim je konačni dogovor postignut. Pre dva dana bivša ministarka i guvernerka Narodne banke Srbije Kori Udovički potvrdila je da je razgovarala s Vučićem, koji je „želeo da čuje njeno mišljenje o tome koji su prioriteti u organizaciji rada Vlade“. Međutim, nije želela da iznosi detalje razgovora, kao ni to da li joj je ponuđena neka funkcija.

Ko je Guzenbauer?

Nakon dve godine na čelu Vlade Austrije, Alfred Guzenabauer se 2008. okrenuo akademskoj i karijeri konsultanta. Bio je saradnik njujorškog Univerziteta Kolumbija, član Nadzornog odbora austrijske građevinske kompanije Alpina holding, kao i predsednik Nadzornog odbora građevinske kompanije Štrabag. Kao savetnik bio je angažovan u Hipo Alpe Adria banci, nemačkoj VAC grupaciji, a savetuje i predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari