Aleksandar VučićFoto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Aleksandar Vučić kaže za RTS da su i danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine bili oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije.

Tokom sutrašnjeg obraćanja na sednici Generalne skupštine UN, kako kaže, pokazaćemo da se držimo principa i poštovanja međunarodnog prava. KiM je deo Republike Srbije i toga se nećemo odreći, poručuje Vučić. Ističe da situacija u južnoj srpskoj pokrajini polako izmiče kontroli i da će tražiti sednicu SB UN o tom pitanju. Svi redom mi držali pridike zbog sankcija Rusiji, kaže Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić, pred sutrašnje obraćanje na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kaže da je strpljenje svih slobodarskih nacija i našeg naroda na izmaku.

„I danas na sednici Saveta bezbednosti najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Paradoksalno, ponekad i smešno zvuči, ali je tako“, rekao je Vučić u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Navodi da se u takvim prilikama oni obraćaju pred praznim salama, ali da te govore posle mnogi pročitaju.

„Važno je šta će se poručiti. Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome“, poručuje Vučić.

Ukazao je da će u skladu sa tim o Kosovu i Metohiji razgovarati i sa kineskim prijateljima, kao i zamoliti da to bude posebna tema i tokom susreta sa predsednikom Si Đinpingom.

„Savakako da ću o tome najviše da govorim“, dodaje Vučić.

Tražićemo sednicu Saveta bezbednosti o KiM

Vučić je rekao da će Srbija zatražiti posebnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

“Čekamo promenu predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN. Brazil je od 1. oktobra. U zavisnosti od toga kada će biti zakazana sednica za Unmik, tada ćemo donositi odluku za kada tražimo hitnu sednicu SB UN po ovom pitanju“, rekao je Vučić.

Poručio je da će na obe sednice lično biti prisutan, osim ukoliko sednica o Unmiku ne bude zakazana u vreme kada je planiran susret sa Sijem.

Situacija na KiM polako izmiče kontroli

Komentarišući najnovije hapšenje trojice Srbina na KiM, Vučić je rekao da obrazloženje da je „neko maltretirao nekoga na nekom groblju pre 24 godine“ smešno i zastrašujuće, ali da osude međunarodne zajednice neće stići.

“Ne treba ni da ih očekujemo. Uvek su dve strane krive, ako smo mi bar malo krivlji, uvek ćemo mi biti krivi. To je nešto što moramo da naučimo. Ali ovim je Kurti pokazao da će da ostvaruje svoje pretnje, Srbi će da pate i da plate. Sada je udario, kako na Sever, tako i na opštinu Vučitrn – na naša dva naseljena mesta – Prilužje, koje pripada vučitrnskoj opštini, Plemetinu koja pripada obilićkoj opštini… Očigledno je da se neće zaustavljati“, rekao je Vučić i dodao da će Beograd u skladu sa tim donositi mere.

Napominje da se plaši da „situacija na KiM polako ali sigurno izmiče kontroli“.

„Ne znam šta će sve biti, ali znam da kad vas dovedu dotle da više nemate izbora, stave u ćošak iz kojeg nemate kud, tada morate da se branite svom svojom snagom…“, rekao je Vučić.

Ukazao je na to se Srbija neće odreći od KiM.

“Mi ćemo da se borimo, da štitimo svoju zemlju. Drugu zemlju nemamo. KiM je po Povelji UN, po Rezoluciji 1244 UN deo Republike Srbije, mi toga da se odreknemo nećemo. Predaje bilo kakve, kapitulacije kakvim svedočimo u drugim delovima sveta, kakvim smo svedočili 90-ih, neće biti i gledaćemo da zaštitim i sačuvamo naš narod“, rekao je Vučić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih sedam dana
Povodom najnovije situacije na KiM, danas je, prema rečima Vučića, održan neformalni Savet za nacionalnu bezbednost, tj. konsultacije pre stvarne sednice Saveta koja će biti u narednih sedam dana.

“Razgovarao sam i sa ministrom odbrane, i sa ministrom unutrašnjih poslova, posebno sa načelnikom Generalštaba kao vrhovni komandant oružanih snaga“, rekao je Vučić.

Naveo je da je svestan da u javnosti ima onih koji kažu da je sve to odavno izgubljeno i da treba prihvatiti sve što se od Srbije traži, ali i onih koji kažu da treba ući u rat, ali da u taj rat ide neko drugi a ne oni. U tom kontekstu, poručuje da će vlast raditi svoj posao i da će gledati da iskoristi sva diplomatska sredstva, da pronađe način da zaštiti Srbe.

“Ali svako ko misli da se neko uplašio pretnji Aljbina Kurti, Svečlje i svih ostalih – nismo fascinirani ni njihovom hrabrošću, ni njihovom moći. Ali smo dovoljno razumni i dovoljno pametni da znamo kojim putem treba da idemo do nekog momenta“, kaže Vučić.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra policije da će Vučić biti uhapšen ako dođe na Kosovo i obiđe Gračanicu, predsednik kaže da ga više interesuje reakcija Zapada po tom pitanju, kao i po pitanju hapšenja Srba.

“Svečlja je zajedno sa Kurtijem već pokušavao da unizi moga sina, pa nije uspeo. Strašan je greh kada neko hoće da ode u svoju svetinju, na liturgiju, ili da razgovara sa svojim narodom. To je pravi razlog za hapšenje nekoga i dovoljno govori o njihovoj demokratskoj prirodi i o onima koji ih podržavaju. Ali dobro, na kraju ćemo videti ko će koga da uhapši. To je sve što imam da kažem“, kaže Vučić i dodaje: “Videćemo ko će zadnji da se smeje“.

Svi redom mi držali pridike zbog sankcija Rusiji

Govoreći o neformalnom ručku koji je organizovao šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Vučić je rekao da su sankcije Moskvi bile glavna tema svima.

“Tako su mi držali pridike, svi redom. Prvo su mi naši prijatelji iz Evrope očitali lekciju po tom pitanju, muški sam podneo, nisam zaplakao. Šalu na stranu, rekao sam da mi imamo svoje stavove i svoju politiku“, kaže Vučić.

Tu su se, kako kaže, uključili i ostali iz okruženja, žaleći se da ne napreduju brzo, iako su uveli „100 odsto politike EU“.

“Valjda da im se dodvore… Tako da su se svi hvalili time – „za razliku od“ – pošto neće da izgovore reč Srbija, a ja kažem – Slobodno reci Srbija. I to nije bilo samo Priština. Ovo je entitet, a ovo su bile dve zemlje koje kažu ‘mi smo ispunili sve za razliku od’… Mislite Srbije – da se ovde jasno zna ko je slobodarski orijentisan i ko ima svoju vladu, stvarno svoju vladu i stvarno svoju politiku“, kaže Vučić.

Pomenuo je da je sastanak bio dobar, da Borelj odlično razume stvari, ali da mu ovi što, kako kaže, „stvarno odlučuju“ (Berlin i Pariz, kao i ostali, među kojima nekad i Vašington), ne daju da bude pošten i iskren do kraja.

O izborima: Uplašen sam, ali za poziciju zemlje
Upitan da prokomentariše ocenu opozicije da se plaši izbora i da ih ne želi u ovom trenutku, Vučić je rekao: “Kao i uvek, u pravu su“.

“Kao i kada su govorili o Jovanjici, a onda morali da priznaju da su tri godine lagali. Kao i kada su govorili za moj sat da vredi 500.000, pa vredi samo 500 puta manje. E, tako su u pravu i za ovo. Tako da najlakše je biti neodgovoran“, kaže Vučić.

Ističe da jeste uplašen, ali za poziciju zemlje.

“Ali znam da vetrovi slobode duvaju sve snažnije kroz svaki moreuz, preko svakog mora, kroz prosek svake planine, širom sveta, na svim kontinentima. A mi Srbi i građani Srbije volimo da udišemo taj vazduh slobode. A što se izbora tiče, opet neće reći ‘izvini’, jer ja jedva čekam da im izađem u susret, pa da ih neko pita i kakva je to politika, sem mržnje, koju nude. A narod kako god da se izjasni, ja ću volju naroda da poštujem“, rekao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari