Vučić "skratio" mandat parlamentu i Vladi za 120 dana 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

I dalje postoji teoretska šansa da ove sedmice bude održan nastavak konstitutivne sednice Narodne skupštine, započete još 3. avgusta, ali nije sigurno da će se to zaista i desiti, kažu za Danas izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici ističu da je moguće da danas (sreda) bude zakazana sednica parlamenta za petak, ali da je realniji scenario da se takva odluka donese sledeće nedelje, budući da je odložena i sednica predsedništva Srpske napredne stranke, koja je bila planirana za ponedeljak, 12. oktobar.

„Kada se sednica zvanično zakaže, poslanici će raditi verovatno u kontinuitetu četiri dana, a glavni favorit za novog predsednika Skupštine je naprednjak Vladimir Orlić“, navode izvori Danasa, koji podsećaju da je potrebno da pre izbora Vlade parlament usvoji izmene zakona o Vladi i zakona o ministarstvima.

Komentarišući činjenicu da je prošlo tri i po  meseca a Srbija još nije dobila rukovodstvo parlamenta, niti je izabran novi saziv izvršne vlasti, pojedini predstavnici diplomatskih krugova nezvanično kažu da se „očekuje da će novi saziv izvršne i zakonodavne vlasti trajati između 12 i 16 meseci“, odnosno da predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić „do krajnjeg roka odlaže imenovanje novih ministara i rukovodstva parlamenta jer je svestan da u očima Evropske unije i Zapada parlament bez prave opozicije nema legitimitet“.

„Vučić svake sedmice nalazi razlog da odloži konstituisanje državnih institucija, uglavnom se pravdajući međunarodnim obavezama, na taj način već je za 120 dana skraćen mandat nove vlade“, ističu diplomate.

Izvori Danasa tvrde i da međustranački dijalog vlasti i opozicije u Srbiji o unapređenju izbornih uslova neće početi odmah po izboru Vlade, čija je mandatarka Ana Brnabić.

U tom kontekstu, poručuju da se očekuje da prva runda tih razgovora započne „oko mesec dana nakon što ministri preuzmu dužnost“.

Mada se uveliko govori da će poslanici Evropskog parlamenta ponovo posredovati u dijalogu stranaka u našoj državi o unapređenju izbornih uslova, spekuliše se i da će SNS „pokušati da na sve načine izbegne posredovanje stranaca, jer se Vučić plaši makedonskog scenarija“, i da će na posredovanje EP pristati jedino ako baš bude morao“.

Tvrdi se, takođe, da je predsednik Srbije odlučio da u novom sazivu Vlade bude formirano Ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog „baš da bi poslao poruku EU da je vlast spremna na diskusije sa opozicijom“.

Upitana da li smatra da će srpske vlasti biti spremne da učestvuju u novom dijalogu pod okriljem EU, Tanja Fajon, poslanica grupe Socijalista i demokrata u EP, nedavno je izjavila za Danas da veruje da je „na svim stranama da se potpuno posvete unapređenju situacije u državi i da obnove razgovore sa svim prodemokratskim, proevropskim snagama u Srbiji“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je na prošlonedeljnom sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem da bi EU „trebalo da se direktnije uključi u normalizaciju političkog života kroz neposredniji angažman moderiranja ili organizovanja susreta sa opozicijom i vlastima“.

„Smatramo da bi taj proces trebalo pokrenuti što pre. Kroz  susrete sa opozicijom, pa onda i sa vlastima, predstavnici Evropske unije mogli bi da skeniraju ključne probleme i tek tada bi moglo da dođe do dijaloga u kojem bi glavne teme bile medijske slobode i izborni uslovi“, kazao je Lutovac.

Korona virus kao dodatni problem

Nije poznato ni u kojem bi se formatu održali razgovori vlasti i opozicije uz posredovanje EP, imajući u vidu aktuelnu pandemiju korona virusa.  Kako nezvanično saznajemo u Briselu, smatra se da bi bilo bolje da se razgovara „uživo“, kao što je bio slučaj prošle godine, jer poslanici EP imaju dozvolu da putuju u zemlje sa „zelene epidemiološke liste, kao i u Belgiju, koja je na crvenoj listi, uz diplomatske pasoše“, ali da će ukoliko se stanje sa epidemijom pogorša tokom zime biti organizovani i video-sastanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari