Vučić: Snažno i oštro ćemo reagovati na kršenje Briselskog sporazuma 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Priština neće formirati Zajednicu srpskih opština, da će reakcija Beograda biti „veoma snažna i oštra“ po pitanju nepoštovanja pravnih ugovora potpisanih u Briselu.

„U redu je da budete popustljivi i da budete za kompromis. Ali kada vas neko satera uza zid, kada vidite da neko ne želi kompromis, morate da pokažete oštrinu i snagu. A to da nas Kurti ucenjuje kako će da se sa njim razgovara i kako ćemo ga tretirati – tretiraćemo ga kao svakog drugog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša nešto da uradi, ali ne bih mu savetovao. U svakom smislu“, rekao je Vučić.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Beogradu, Vučić je rekao da je sagovornike upoznao sa situacijom u kojoj se nalazi srpski narod u regionu.

„Što se tiče Republike Srpske, saslušao sam pažljivo sve naše goste. Čuo sam ideje i mislim da dobro razumeju težinu pozicije u kojoj se RS i srpski narod nalaze. Srbija može da uvek bude uz RS, poštujući integritet BiH, ali i RS unutar BiH. I uvek ćemo je pomagati i podržavati. Tražićemo od visokog predstavnika izveštaj o stanju u BiH“, rekao je Vučić i dodao da Srbija na to ima pravo, iako ga do sada nije koristila.

Vučić je ocenio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima i nametati zakonska i ustavna ovlašćenja bez saglasnosti sva tri naroda i Dejtonskog sporazuma.

„Srbija neće podržati provođenje Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Mi smo mala zemlja, ne možemo mnogo, ali to koliko možemo u skladu sa međunarodnim pravnim normama – Srbija će se tako ponašati“, rekao je Vučić.

Od sutra u Srbiji besplatna vakcinacija za građane Bosne i Hercegovine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da od sutra svi građani Bosne i Hercegovine mogu da se vakcinišu protiv korona virusa na teritoriji Srbije, besplatno.

„Imamo dovoljno vakcina za ceo region, tako da pozivam sve građane iz regina da se vakcinišu u Srbiji“, rekao je Vučić nakon sastanka sa sa delegacijom Republike Srpske.

On je naveo da je država očekivala veći odziv građana Srbije za vakcinaciju, ali da je i trenutnim odzivom zadovoljna.

Ako me zovu da priznam Kosovo, ne treba da me zovu u Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić procenio je danas da mu na sastanku u Briselu neće biti zatraženo da prizna nezavisnost Kosova i dodao da ne treba ni da ga zovu na taj sastanak ako to planiraju.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Republike Srpske, Vučić je rekao da ne misli da će mu na sastanku sa međunarodnim zvaničnicima i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem zatražiti da prizna Kosovo, i da „narod ne mora da brine“.

„Ako on (Kurti) kaže da neće da priča o Zajednici srpskih opština, nego da mi priznamo Kosovo, onda ne mora ni da dolazi. A ako od mene očekuju da to uradim, onda ne moraju ni da me zovu“, rekao je on.

Vučić je rekao da nema problem da razgovara o svim drugim bitnim pitanjima, poput problema nestalih ili saradnje u drugim oblastima.

Tražićemo od Visokog predstavnika izveštaj o BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija, po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, po prvi put tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u Bosni i Hercegovini i da neće podržati primenu bonskih ovlašćenja bez saglasnosti sva tri naroda u BiH i na štetu Republike Srpske (RS).

Vučić je posle razgovora sa rukovodstvom RS, koje ga je obavestilo o okolnostima imenovanja novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, rekao da će Srbija, u skladu sa svojim obavezama po Aneksu 10 Dejtonskog sproazuma, tražiti izveštaj jer je „strana u sporazumu“.

Obaveza je visokog predstavnika da redovno izveštava Savet bezbednosti UN i strane potpisnice Anerksa 10. Od sada ima redovno da tražimo izveštaje. I uveren sam da će visoki predstavnik, ukoliko ostane u BiH, ispuniti tu obavezu prema Srbiji. Veoma je opasno igrati se sa bonskim ovlašćenjima i nametati rešenja bez saglasnosti sva ti naroda u BiH i protiv interesa RS, rekao je on.

Vučić je zamolio sve iz RS da razumeju šta je realna politika Srbije, da vode računa i o tim odnosima.

Srbija, dodao je on, iako je mala, onoliko koliko može će tražiti izveštaje, u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

Vučić je dodao da novopredloženog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita poznaje, da je obrazovan, sposoban i inteligentan čovek, i „neretko su se dobro razumevali, iako nisu isto mislili o nekim pitanjima“.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je RS protiv rehabilitacije visokog predstavnika ili pokušaja da se kreiraju nova zakonska rešenja, jer je to usmereno protiv RS.

Mi smo protiv bilo kojih pokušaja da se donesu bilo koja nezakonita rešenja. Ne želimo dramatizaciju i zaoštravanje odnosa, nismo antidejtonska i antiustavna strana, tražimo prava koja imamo po Dejtonu i koja masovno krše visoki predstavnici, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, na špekulativan način se pokušava doći do imenovanja novog visokog predstavnika za BiH, protivno rezoluciji Saveta bezbednosti, tako da on neće imati legitimitet što se RS tiče.

Dodik: Imenovanje visokog predstavnika u BiH upereno protiv interesa RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas u Beogradu rekao da Republika Srpska nije antidejtonska strana i dodao da je imenovanje visokog predstavnika u BiH upereno protiv interesa RS.

„Mi ne želimo problematizaciju odnosa, ne želimo dramatizaciju, mi želimo primenu ustava. Mi nismo antidejtonska strana, mi nismo antiustavna strana, tražimo samo poštovanje međunarodnog prava i ustava BiH koji krše visoki predstavnici“, rekao je Dodik novinarima posle sastanka delegacije Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da imenovanje visokog predstavnika u BiH bez rezolucije Saveta bezbednosti UN „upereno protiv interesa RS i srpskog naroda u BiH“ i da ako ona izostane visoki predstavnik za RS neće imati legitimitet.

Dodik je rekao da „naišli na veliko razumevanje Srbije koja ima svojih problema“.

„Mi mislimo da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika, jer u tom pogledu vreme je odavno prošlo. Još 2005. godine su o tome doneti zaključci“, rekao je Dodik.

Na komentar bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da je današnji sastanak mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH, Dodik je rekao da je to bio „racionalan sastanak o informisanju o stanju u kom ništa nije upereno protiv Bošnjaka i BiH“.

„Gospodin Džaferović nema nijednog razloga da se plaši. Ako oni misle da ćemo mi sami sebe ukinuti i nestati da bi on bio zadovoljan, to ne može da računa i to se neće desiti. Srbija se ne meša u unutrašnje stvari BiH. Mi bismo voleli da to malo više bude, ali nije“, rekao je Dodik i dodao da Džaferović može slobodno da se sastaje sa svima, a da RS to nikada ne vidi kao zaveru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari