Vučić na „Samitu o klimatskoj ambiciji“ : Srbija će do 2050. godine biti niskougljenično društvo

Ostavite komentar


    1. Samo za one koji ne vide dalje od današnjeg dana. Naime, sve zemlje sveta imaju planove za smanjenje zagadjenja vazduha, pa i naša, a on je izneo samo plan ka kome će se težiti u decenijama koje dolaze, i neće biti bitno ko će tada biti na vlasti, već šta mora da se uradi.

      1. Iz tog razloga se grade još tri termoelektrane, ne bi li pobili i ono malo ljudi koji žive okolo

    1. Zašto? On iznosi samo ono što su stručnjaci napisali, a u ostalom na tom samitu je govori odmah posle domaćina, što dovoljno govori da ono što je rekao ima itekaku težinu.

    1. Vec recikliramo CO 2 , ispod maski…A to je oko 68 % tzv. ugljenicnog otiska Srbije…

    2. Nema veze to sa njim, ali mi moramo težiti ka tome, zbog čistijeg vazduha, i okruženja u kome živimo.

    1. Slažem se @An smatram da je to veoma važan faktor za ceo svet i za celu našu planetu.

  1. Znacaj obnovljive eneregije ima vise znacajnih uloga a najvaznija smanjenje ugljen dioksida. To je za ceo svet vazno da se uspostavi prirodan tok energije.

  2. Glavni krivac klimatskih promena je mesno mlecna industrija. A sada i pandemije. Zasto UN nece da prihvati tu cinjenicu? Ovom zamajavanju uskoro dolazi neslavan kraj.

    1. UN jeste prihvatio tu cinjenicu i izjasnio se po tom pitanju.Nekoliko puta ove godine.

  3. Da mi je znati da li je on svestan svega sto je izgovorio. Energija mu mu nije ni u top 20 tema. Jos uvek se vrti prica o Kosovu i ostalim naduvanim i ispolitiziranim temama. Energija je samo kada neko treba da se ugradi ili makne kintu na male hidroelektrane ili vetro parkove. Tesko nasim mladima sa ovim tipovima iz 90tih.

  4. Заштита животне средине, енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије, само су неке од тема које нам остадоше у другом плану по доласку ковид пандемије. Како је вакцина и излечење планете близу, ваља се вратити проблемима данашњице.

    1. A cemu zluradost? Ako ne znas , proslog meseca je u Pancevu otvoren pogon „Duboka prerada“ kojim ce se emitovanje sumpor-dioksida smanjiti za preko 90 posto. Da li si svestan da to potire tvoju tezu?

      1. Kad pre zaboraviste da će se uskoro u Vojvodini podići dve kineske fabrike guma, a obećao je do 2025. još jednu termoelekteanu u Kostolcu. Jadna vam je odbrana vođe, jadnija od njegove „banane“ onom detetu.

  5. Srbija će do 2050. godine biti niskougljenično društvo jer će svi Srbi živeti pod jednom šljivom.

  6. Prvo, čovek planira da vlada do 2050. Zanimljivo
    Drugo, jedino što bi on mogao obećavati je niskointeligentno, niskotolerantno društvo i tome slično.
    A možda misli zato što nam je ugalj niskokaloričan (a visokojalov) da to znači nisko-ugljenično?

  7. Pa ovaj se bas u sve razume.Ocekujem njegov doprinos I u biogenetskom inzenjeringu,pa da svi budu njegovi obozavaoci.

  8. Srbija je razvila strategiju do 2030 i 2050 godine da smanji zagađenje životne sredine, što je jako bitan faktor samim tim što se životna sredina ubraja u kritičnu infrastrukturu, čine je funkcionisanje bitno za čovečanstvo!

    1. U oblasti zivotne sredine se odredjuje kriticna infrastruktura. Nije tacno da se „životna sredina ubraja u kritičnu infrastrukturu“ iz prostog razloga sto zivotna sredina nije infrastruktura.

    1. Slažem se @Zoki svakako po tom pitanju budućnost će isključivo zavisi od toga što si ti naveo.

  9. Nedavno je otvoreno postrojenje u Pancevu kojim se smanjuje emitovanje sumpor-dioksida za cak 98 posto . Mozda ce neko to gledati sa podsmehom ali za mene je to pocetak promena u pristupu smanjenja zagadjivanja i ocekujem nove projekte jer da bismo postigli optimalno smanjenje zagadjivanja su nam potrebni . Puna podrska ovakvim ciljevima.

  10. Makar nesto.
    ‘Niskoradikalno drustvo’ Srbija sigurno nece postati u njegovom 11-tom predsednickom mandatu …

  11. Srbija je razvila strategiju do 2030 i 2050 godine da smanji zagađenje životne sredine, što je jako bitan faktor samim tim što se životna sredina ubraja u kritičnu infrastrukturu, čine je funkcionisanje bitno za čovečanstvo!

  12. Ahahaha! Posto znamo da je Vucic najjaci u obecanjima, jasno nam je i da su ovo prazna obecanja. Da o karbonskom otisku razmislja bar malo, za pocetak, mogao bi da poradi na smanjivanju gubitaka u ransportu elektricne energije koji su u Srbiji tehnicki nedopustivo visoki. Ali, kako je direktor EPSa pecenjar, njemu je i problem nemoguce objasniti, a o resenjima da i ne pricamo. Zato, putuj Evropo…

  13. Nek se promoviše i ukine porez firmama koje se bave uvozom pumpi i sistema, vazduh – voda, i voda -voda

  14. Energetska bezbednost i efikasnost su ciljevi kojima moramo da težimo i zarad budućih generacija!

  15. Pošto smo nezaposlenost smanjili sa 27% kolika je bila 2012 na 7% sada možemo kod investitora da zahtevamo da više povedu računa o ekologiji.

  16. Energetska efikasnost je veoma bitna. Treba svi da radimo na tome da je unapredimo sto vise. Onda cemo svi kvalitetnije ziveti.

  17. Hvala Bogu ali nisu bili potrebni drugi da nam kažu da bez vazduha, čiste vode, čiste zemlje ne možemo. Žao mi je što političari u ovoj zemlji još uvek nisu razumeli šta znači ekologija, jer prihvatiti nešto ne znači i razumeti to. Mnogi zaštitu životne sredine vide kao pomodarstvo za koje ima vremena. A onda kada zaglave na respirator shvate ulogu kiseonika i ulogu vazduha u čovekovom životu.

  18. Umesto da čitate komentare na ove gore „mudrosti“ prvorođenog bolje pročitajte članak u današnjem izdanju pod nasloovom „Srbija pati od toga da je vode diletanti“ od Barbare Fraj

  19. Manite se prozora i kredita za prozore od plastike vec uradite da se smanje lozista na ugalj i drva po Srbiji.
    E sada ako ne bi bilo dotoka gasa iz Rusije to nece biti dobro i posao bi bio uzaludan, zato se pre posla moraju imati garancije da ce dotoka gasa iz Rusije biti pa ma kako se tok nazivao da bi smo znali odakle da krenemo sa prekomponovanjem trenutnih zagadjivaca zivotnog prostora.

Ostavite komentar


Politika

Šta studenti misle o izborima i bojkotu? (VIDEO) 10

Šta studenti misle o izborima i bojkotu? (VIDEO)

Nakon 17. decembra, borbi za fer i poštene izbore pridružili su se i studenti - bitku za slobodne izbore vodili su od Beograda do Brisela, a mnogi su zbog aktivizma završili i iza rešetaka. O tome koja će uloga studenata biti na beogradskim i lokalnim izborima, da li je bojkot dobra ideja i kako nastaviti borbu, za N1 govore studenti Pavle Cicvarić, Emilija Milenković i Mila Pajić, koji su bili "u prvim redovima borbe".

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.