Aleksandar Vucicfoto FoNet Zoran Mrda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou.

On je najavio najavio da će uskoro, sa Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u Srbiji, a ambasador je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost.

Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

Srbija je izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju „jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova“, rekao je Vučić i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić je istakao da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.