Vučić sa novim ambasadorom Ukrajine: Srbija civilima izbeglim iz Ukrajine obezbedila najbolje moguće uslove 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine, Volodimira Tolkača i poželeo mu dobrodošlicu u našu zemlju, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Kako je saopšteno, Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa  stavovima Vlade Republike Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost. Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine. Naglasio je da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Uz to, najavio je da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji.

Ambasador Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći. Predsednik Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Vučić je, kako se u saopštenju navodi,  naglasio da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

Ponovio je da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.