Vučić: Srbija se po pitanju evropskog plana za Kosovo nikada nije služila trikovima 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas stavove da se zvanični Beograd po pitanju evropskog plana za Kosovo služi trikovima i istakao da to nikada nije rađeno.

On je kazao novinarima u Beogradu da se Srbija „nije nikada služila nikakvim trikovima“.

„Za razliku od njih, mi se nikada nikakvim trikovima ne služimo – ono što sam rekao u Skupštini Srbije, ono što rekao u Ohridu (tokom razgovorao o evropskom planu za Kosovu)…. ; što sam rekao u Briselu i petorki (predstavnicima Kvinte) u Beogradu, ponavljam svakoga dana“, rekao je Vučić.

On je kazao da se njegov stav „ni za jotu nije promenio“.

„Pravno obavezujuće za Srbiju je kada stavim potpis ili pečat na nešto ili kada se sa tim bar verbalno ili usmeno saglasim… – i niko drugi ne može da proizvede posledice za Srbiju osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova“, kazao je on.

Kazao je da „što se tiče ispunjavanja (dogovorenog u sklopu evropskog plana za Kosovo) da će Srbija da ispuni i radi na implementaciji svega“, uprkos tome, što, kako je kazao, ne misli će Priiština da ispuni „ono što je njena jedina obaveza“.

Ponovio je da je obaveza Prištine da „u skladu sa sporazumima postignutim u (Briselskom) dijalogu formira Zajednicu srpskih opština“.

„Sve što smo rekli da ćemo da radimo na implementaciji, mi ćemo da uradimo, ono što sam rekao da nećemo sam i danas ponovio (italijanskom zvaničniku) Antoniju Tajaniju, da ne bi bilo pokvarenih i lažnih tumačenja“, kazao je on.

Vučić je kazao da se „ne plaši“ da to govori svima i dodao da je zamolio pojedine ministre iz „trećih zemlaja“ da pitaju i (nemačkog) kancelara Olafa Šolca i predsednika (Francuske Emanuela) Makrona šta im je on rekao.

„Nema govora o članstvu (Kosova) u UN, u organizacijama, institucijama i agencijama UN i nema prizanja (od strane Srbije) a sve ostalio što znači stvarnu normalizaciju odnosa, normalan odnos izmedju Srba i Albanaca, što znači mnogo bolje odnose bez tenzija, sukoba .. Srbija je spremna da primenjuje i Srbija će da implementira“, kazao je on.

Rekao je i da će se videti li će „i neki drugi“ da poštuju dogovoreno, te najavio da će „uskoro da ih pita“, ne precizirajući koga i „ko se služio trikovima“.

„Srbija ima svoju reč i reč Srbije nešto znači, a plašim se da i nečiji potpisi danas nisu značili ništa jer da to nije tako onda deset godina posle potpisivanja sporazuma (u Briselu) ne bi i dalje pričali o ZSO kao što pričamo danas“, kazao je on.

Osvrnuo se i na dešavanja na politčkoj sceni u Srbiji, te najavio da će „najnesposobniji tiipovi“ dobiti „pravičan politički odgovor“.

Vučić koji je i lider vladajuće Srpske napredne stranke nije naveo na koga misli ali ih je nazvao „najnesposobnijim tipovima koji bi uništi zemlju“ u nacionalnom i ekonomskom smislu u, kako je kazao, „roku od pet minuta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari