Vučić u Monaku primio najviši orden kneževine 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Knez Albert Drugi od Monaka uručio je danas u Monaku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Velikog krsta reda Svetog Šarla.

„Ovaj orden je samo još jedan dokaz poštovanja prema našoj Srbiji i to je ono što njoj na ponos ostaje“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Dodao je da je „srećan i polaskan“ što kao predsednik Srbije, ima priliku da razgovara sa knezom Albertom Drugim od Monaka.

To odlikovanje do sada su poneli ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednici Sarkozi i Oland.

 

Na poziv princa Alberta Drugog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u prvoj zvaničnoj poseti Kneževini Monako, prenosi Radio televizija Srbije.

Poslednji susret princa Monaka i predsednika Srbije bio je pre tri nedelje na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kako je najavljeno, biće potpisan okvirni sporazum o saradnji Srbije sa kneževniom, a to će biti drugi sporazum koji dve zemlje potpisuju, za deceniju i po diplomatskih odnosa.

Prethodni, o ekonomskoj saradnji, potpisan je prilikom prve zvanične posete princa Alberta Srbiji oktobra 2020.

Trgovinska razmena sa Monakom nije velika, broji oko 200 miliona evra, sa blagom prednošću srpskog izvoza.

Intenziviranje odnosa dve zemlje intenzivira i tu razmenu, koja je poslednjih godina utrostručena. U skeniranju bilateralnih odnosa pali se samo jedna crvena lampica – Monako je 2015. glasao za prijem Kosova u UNESKO, navodi RTS.

Uoči razgovora sa princom Albertom, predsednik Srbije ukazao je na uticaj koji ima i princ i porodica Grimaldi u Evropi i širom sveta.

Mlado prijateljstvo sa najmanjom zapadnom državom na Azurnoj obali potvrđeno je ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Monaka koji je dodeljen knezu Albertu drugom pre godinu i po.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari