Vučić: U odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen broj ilegalnih migranata u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen broj registrovanih migranata u Srbiji, a da se najveće povećanje odnosi na migrante iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Maroka, Burundija i drugih država, zbog čega će uskoro biti suspendovan vizni režim sa nekim zemljama iz kojih migranti dolaze.

Vučić je na konferenciji za novinare u predsedništvu, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, rekao i da je dogovoreno da se migranti koji nemaju nikavu šansu da dobiju azil u tim zemljama, avionom deportuju iz Srbije u zemlje porekla.

„Nemamo više slobodni vizni režim sa Tunisom, usaglašavanjem spoljnje politike uskoro sa još dve zemlje imaćemo isti vizni režim kao EU. Važan je dogovor o readmisiji, oko proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil a žele da ostanu na našoj teritoriji. Moraćemo da obezbedimo avione za njih, a troškove ćemo podeliti sa Austrijom i Madjarskom“, rekao je Vučić i dodao da će se troškovi deliti po „fer raspodeli“.

Vučić je rekao da migranti u Srbiju najčešće dolaze iz Severne Makedonije – 51 odsto i Bugarske – skoro 33 odsto.

„Dogovorili smo se da zajedno, uz podršku Madjarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, uključujući i automobile sa termovizijskim kamerama, i da tu odbrambenu liniju pomerimo na jug“, kazao je Vučić.

Dodao je da ni Srbija, kao ni druge zemlje, ne želi da bude „parking za ilegalne migrante“, i da ima problema na severu zemlje gde se koncentrišu migranti koji pokušavaju da predju u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari