Vučić u Parizu hvalio Makrona, ali i osporio njegove navode o Beogradu i Prištini 1Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je ispred Jelisejske palate u Parizu hvalio domaćina, predsednika Francuske Emanuela Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština „ponešto učinili“, navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

„Došao sam da razgovaram sa vama o svim važnim pitanjima, biću otvoren u četiri oka i neću o tome da govorim pred kamerama, ali nešto moram da kažem pred kamerama jer ste, poštovani gospodine predsedniče i dragi prijatelju, rekli da su obe strane ponešto učinile, vezano za Beograd i Prištinu. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom uoči sastanka.

Vučić je dodao da „jedna strana ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni ohridskog ni prvog ni drugog briselskog sporazuma, već je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto“.

„Vi ste nam rekli da potpišemo peticiju za raspisivanje izbora i ja sam vas poslušao, a oni nam ni posle toga ne daju izbore. Sprovode eksproprijaciju na severu Kosova i Metohije i tu dovode vojsku i policiju iako nemaju pravo da ih dovode po tom pitanju. Ne vodi se istraga zbog svih ranjavanja Srba, već svi pominju samo Banjsku“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Srbija „ispunila tri stvari iz ohridskog sporazuma iako nije morala ni jednu“.

„Da vas podsetim, gospodine predsedniče, bio je dogovor da Srbija ne mora ništa da ispuni dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština, koja nije pomerena sa mrtve tačke“, rekao je predsednik Srbije Makronu.

Vučić je kazao i da ima želju da večeras razgovara sa Makronom „o Savetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske“, aludirajući na očekivani ulazak Kosova u tu organizaciju sa sedištem u Strazburu sredinom maja.

Predsednik Srbije je zahvalio Makronu „što je uvek želeo da čuje“ stav Srbije, kao i na velikoj podršci Srbiji, „ne samo na njenom evropskom putu, već i na tome što ju je zaštitio kada to nije bilo lako, jer su neki jedva čekali da pronađu dovoljan razlog da se obračunaju sa Srbijom“.

„Hvala vam što niste razmišljali kao oni i što ste imali dovoljno razuma da shvatite da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu“, naveo je Vučić.

On je rekao da je Francuska „uvek bila najbliža“ Srbiji u Evropi i da je Beograd „na Francusku najviše računao i u Prvom i u Drugom svetskom ratu“.

„I danas kada imamo muku neku, ja sam uvek mogao da se oslonim na vas, da vas pozovem. U Evropi su retki lideri koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih. Vi ste uvek želeli da čujete naše mišljenje, makar mislili sasvim suprotno, i beskrajno vam hvala na tome“, kazao je Vučić.

Naveo je da Makronu „izuzetno veruje jer je čovek od reči“ i dodao da Srbija „izuzetno poštuje i voli Francusku“ i da će „dati sve od sebe da Srbija i u budućnosti drži svoju reč“.

Vučić je kazao i da su ekonomski odnosi dve zemlje „neuporedivo bolji nego što su bili“, navodeći da je spoljnotrgovinska razmena gotovo udvostručena u prethodnih pet godina, ali da može da bude još veća.

„Sve je više francuskih investitora u Srbiji, trenutno ih je 339 i oni zapošljavaju 11.125 radnika. Danas smo obavili važne razgovore sa predstavnicima Francuske elektroprivrede i Daso grupe, verujem da smo blizu ne samo velikih poslova, već strateški važnih stvari za Srbiju“, naveo je.

Vučić je rekao da Srbija očekuje podršku Francuske i u svim drugim sferama društvenog života i da je spremna da joj ponudi da bude domaćin Frankofonskih igara 2031. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari