Vučić u spoljnu politiku Srbije uveo „vrdanje“: Dokle će nas ono dovesti? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Do sada je sedela na dve stolice, balansirala između Rusije i Evropske unije, a sada je Srbija u svoju spoljnu politiku uvela i „vrdanje“.

Na taj način – poručuje predsednik Srbije iz Njujorka – planira da sačuva Srbiju, odnosno Kosovo, ali i podršku Rusije kojoj ne uvodi sankcije. Evropska unija sa druge strane, te sankcije i dalje očekuje i jasno stavlja do znanja da napretka u evrointegracijama nema bez tog poteza.

Za govornicom, u Ujedinjenim nacijama, podsetio je predsednik Srbije svetske lidere da je poput napada na teritorijalni integritet Ukrajine, neko ruku stavio i na integritet Srbije, odnosno njene južne pokrajine. Kako ćemo za tu teritoriju da se borimo u sali je predsednik objašnjavao diplomatski, a van nje narodu – narodski.

„Pustite nas ljudi da se snalazimo, da vrdamo, da radimo sve što možemo da sačuvamo Srbiju“, poručio je.

Politika „vrdanja“ zapravo je isto ono staro balansiranje Srbije između istoka i zapada i jedan od razloga zašto još nismo u Evropskoj uniji.

„Kad god Srbija vrda, to znači zapravo da nije u potpunosti solidarna sa politikama EU i sa politikama država članica“, ocenjuje Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Iako malo „vrda“, Srbija ipak ostaje na evropskom putu, poručuje predsednik. Dok Aleksandar Vučić obećava partnerstvo Uniji, ministar spoljnih poslova put u Njujork iskoristio je da produbi saradnju sa Rusijom. Plan konsultacija za naredne dve godine potpisao je dakle sa zemljom kojoj je Unija uvela sankcije i koja to i dalje očekuje i od Srbije.

„Da, mi očekujemo potpuno usklađivanje Srbije sa Unijom“, poručuje izvestilac u EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Očekuju iako i sami vide ono što istraživanja nevladinih organizacija u Srbiji govore.

„Za razliku od drugih zemalja u regionu koje su u procesu pristupanja Uniji, opao je stepen usklađenosti spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom. Ali mi jesmo pitali naše srpske partnere da sarađuju i što pre usklade sa sankcijama Unije“, rekao je ranije Bilčik.

Nisu za nastavak evropskog puta ključne samo sankcije Rusije, očekuje se od Srbije ispunjavanje još jedne, davno preuzete obavez – dijalog sa Prištinom. A biće i njega, obećava predsednik, kaže da tragamo za kompromisom, a da rat izbegavamo.

„Na taj način je poslao poruku i EU i građanima, koje već neko vreme priprema na jednu vrstu kompromisa koja svakako i za građane može biti jedna bolna stvar“, kaže Subotić.

Iako vrdamo i hvatamo krivine, na već dugom evropskom putu, napretka ima, podseća Subotić. Nekoliko poglavlja u okviru klastera o ekonomiji, socijalnoj politici, nauci… već je otvoreno. Međutim, ceo taj klaster do kraja godine ne može biti otvoren, misli Subotić. Čak i da ispunimo sve obaveze, napretka nema dok Rusiji postepeno ne uvedemo sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari