Vučić uoči sastanka sa Pahorom: Očuvanje mira i stabilnosti je odgovornost svih lidera u regionu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u slovenačkoj Vipavi uoči sastanka sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom da je odgovornost svih lidera na Zapadnom Balkanu da sačuvaju mir i stabilnost.

„Upravo tako ćemo morati da se ponašamo i da uložimo ogromnu energiju, da ne dopustimo da nas politike prošlosti dovedu do bilo kakvih incidenata i problema“, rekao je Vučić novinarima u prisustvu Pahora.

Vučić je kazao da je dijalog danas „nasušna potreba u Evropi“ i dodao da ga „ima sve manje, nažalost“.

„Zato sam srećan što sam danas ovde, zahvalan sam na izuzetnom gostoprimstvu. Verujem da ću mnogo toga moći da saznam i da prenesem određene poruke, ali i da donekle koordinišemo naše akcije na nastavku evropskih intetgracija za ceo region Zapadnog Balkana“, naveo je Vučić.

Dodao je da veruje da će i oko situacije u Ukrajini „moći da razmene mišljenja od kojih će uvek moći da izvuku najbolje zaključke u interesu“ dve zemlje.

Vučić je izrazio zahvalnost svim građanima Slovenije na podršci koju su pružali Srbiji na njenom evropskom putu.

„Srbija i Slovenija imaju veoma dobru, mogao bih da kažem i odličnu saradnju, i u političkim i ekonomskim pitanjima. Posebno cenimo i volimo Sloveniju i naše slovenačke prijatelje. Dobrodošli ste uvek u našu Srbiju“, rekao je Vučić.

On je kazao da Slovenija „nikada nije tražila takozvani dovoljni razlog da zaustavlja“ Srbiju na evropskom putu i dodao da sa Pahorom „može uvek otvoreno da razgovara o svim pitanjima“.

Vučić boravi u poseti Sloveniji na Pahorov poziv, a dva predsednika će tokom radne večere u vipavskoj vili Zemono razgovarati o aktuelnim temama u regionu i Evropi.

Pahor i Vučić su se prethodni put sastali u Beogradu prošlog novembra, kada je slovenački predsednik još jednom izrazio podršku pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ocenivši da se proces odvija suviše sporo i da to dodatno jača nacionalističke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari