Vučić: Verujem da će Lajčak imati važnu ulogu u smirivanju tenzija na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom današnjih incidenata na severu Kosova prilikom pokušaja ulaska novih članova Opštinskih izbornih komisija u opštinu Zubin Potok, u pratnji kosovske policije, da je dobro „što prema dosadašnjim podacima nema saznanja o stradanjima“.

Vučić je na konferenciji za novinare u Tirani, gde učestvuje na Samitu EU-Zapadni Balkan, rekao da „što se tiče tajminga, ne zna šta je u glavama ljudi koji hoće da izazivanu sukobe i tenzije svake nedelje“, i da veruje da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „imati važnu ulogu i danas u smirivanju tenzija“.

On je rekao da je važno da „sa Albancima pokušamo da se dogovorimo i da uradimo sve što je moguće da mir bude održan i sačuvan“.

Povodom toga što televizije N1 i Nova S od ponoći ne emituju program u Srbiji, a na ekranu je na crnoj pozadini ispisana poruka „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“, Vučić je rekao da „niko njima nije zabranio ni zamračio njiihove kanale“.

„To su učinili sami. Ako sami kažu da imaju problem u izražavanju, to je njihov ozbiljan problem. Saglasan sam da treba da se razgovaramo o medijskim slobodama, pogotovu na tim medijima gde je očigledna nesloboda“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Srbija prihvatiti francusko-nemački predlog za rešavanje odnosa s Kosovom, Vučić je odgovorio: „Spremni smo da razgovaramo i nista ne odbijamo unapred“.

„Jasno smo stavili do znanja šta su naše ‘crvene linije’. Spremni smo uvek da razovaramo, otvoreni smo za razgovor i spremni smo za kompromisna rešenja“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari