Vučić: Vojska Srbije prešla u nešto niži stepen borbene gotovosti, komplikuje se situacija na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas da je Vojska Srbije prešla iz najvišeg u „nešto niži“ stepen borbene gotovosti, ali da je ostao dovoljan deo snaga da pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Komplikuje se situacija, mnogo me brine. Mi smo spremni za kompromise uvek, samo vas molim, povucite, sklonite ove lažne gradonačelnike iz zgrada opštinskih na severu, neka podnesu ostavku, spremni smo za kompromise, ali mora da se krene u formiranje Zajednice sprkih opština“, rekao je Vučić za TV Hepi.

Naveo je da će sutra zemljama članicama (EU) biti poslati izveštaji specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela, kada će biti predložene i „prve mere“.

Upitan da li bi i Srbija mogla da bude kažnjena, poput sankcija koje se najavljuju Prištini, jer se obe strane pozivaju na smirivanje situacije, Vučić je kazao da ne bi isključio ni tu mogućnost.

„Daćemo sve od sebe da ne budemo. Ne bih isključio mogućnost da postoji želja, posebno kod tri ili četiri zemlje, da se to dogodi“, kazao je on, ali nije precizirao koje, uz ocenu da mu se „čini da nikome ne mora da govori koje su to zemlje“.

Vučić je dodao da je danas razgovarao sa predstavnicma Srba sa Kosova i Metohije, kao i sa više predstavnika EU i SAD u prethodnim danima, navodeći da su svi razgovori bili „teški“.

Komentarišući moguće imenovanje Džejmsa O’Brajana za državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, koji će zameniti Karin Donfrid, kazao je da će ta odluka za Srbiju biti mnogo važnija od izbora u SAD.

„O njemu se piše svašta, kao kreatoru Dejtona, ali je on čovek koji ume da čuje i da sluša“, rekao je Vučić.

Naveo je da je sa Donfrid imao korektan odnos, a da je O’Brajan čovek koji „izuzetno razume stvari“, poput ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari