Vučić: Želimo da budemo sledeći u EU 1Foto: Kabinet predsednika

Srbija želi da bude sledeća zemlja članica Evropske unije, a to ne može da učini bez jake podrške prijateljskih zemalja, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Bukureštu.

Predsednik je učestvovao na sastanku sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Dančilom, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

Premijerka Rumunije je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka istakla da je to skup na kojem se mogu napraviti jasni pomaci i da su teme bile ekonomska saradnja i projekti koji su zajednički za sve četiri države, preneo je Pink.

Predsednik Srbije je izjavio da će biti formirana zajednička radna grupa koja će raditi na konkretizaciji dogovorenih projekata i dodao da Srbija mora da radi i da se pripremi za Samit 16+1 koji se održava 6. jula u Bugarskoj.

Vučić je istakao da Srbija ima poslednjih godina uvećanje robne razmene i sa Bugarskom i sa Rumunijom i sa Grčkom, što je praćeno uvećanjem broja turista.

“Ovo su veoma važni sastanci za nas, jer samo mi na ovom sastanku nismo u EU. Zato smo zahvalni za podršku ove tri zemlje u evropskim integracijama“, rekao je Vučić i dodao da Srbija želi pomoć prijateljskih zemalja „jer bismo je i mi dali vama“.

Želimo da smo sledeća zemlja u EU, a to ne možemo da učinimo bez vaše jake podrške, poručio je Vučić.

On je rekao da je veoma srećan zbog konkretnih rezultata. Govorili smo otvoreno i jedna od tema sa rumunskom premijerkom bio je autoput Temišvar-Vršac-Beograd, govorili smo o završetku autoputa ka Bugarskoj i našeg dela autoputa ka Skoplju. Pričali smo o modernizacije železnice Niš-Dimitrovgrad-bugarska granica.

Takođe se razgovaralo o jačanju digitalne infrastrukture i o tome kako da kroz EU osnažimo našu regionalnu saradnju, naveo je Vučić.

Pričali smo o rešenju pojedinih problema, kao što je naš problem na Đerdapu i ubeđen sam da ovakvim sastancima većinu takvih problema možemo da rešimo, rekao je predsednik Srbije, dodajući da je Srbija zainteresovana za konstantno unapredenje saradnje unutar ove balkanske četvorke.

Premijer Grčke je istakao da inicijativa da se sastanu četiri balkanske zemlje jeste značajna, jer je svrha da se sarađuje kako bi se očuvao mir, stabilnost i bezbednost u regionu.

Znamo da je Balkan uvek imao mnogo izazova, nilo je raznih problema, dešavali su se ratovi, ali Balkan isto tako ima velike mogućnosti, rekao je Cipras i istakao da je potrebno da se suoče sa raznim problemima, ali i da razvijaju Balkan, što čine i to u ovom teškom periodu globalizacije.

Moramo da sarađujemo i ugrabimo sve što nam ta saradnja pruža, poručio je Cipras.

Grčki premijer je rekao da je Srbija zemlja koja je uvek radila za evropsku ideju i da je vrlo važna za Balkan.

Srbija je morala da se suoči sa rezultatima nekih loših izbora i preduzme određene mere kako bi izlečila rane, rekao je Cipras, dodajući da se na sastanku govorilo o projektima, interkonekciji na Balkanu, privlačenju investicija, kao i o značajnim infrastrukturnim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari