Vujović: Vučić će predati Prištini i srpske manastire 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao da se neće protiviti da Kosovo postane član Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) i da će samim tim svi srednjevekovni pravoslavni hramovi postati kulturno nasleđe Kosova.

Vujović je agenciji Beta kazao da u članu 4. francusko-nemačkog plana o rešavanju kosovskog pitanja piše da Srbija neće sprečavati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i da predsednik Vučić ističe da će iz tog plana sve sprovesti osim formalnog priznanja nezavisnog Kosova i da se neće saglasiti s eventualnim članstvom u Ujedinjenim nacijama.

On je istakao da se na Kosovu i Metohiji nalazi oko 1.300 spomenika kulture srpskog naroda.

„Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica pripadaju svetskoj kulturnoj baštini. Ti manastiri su najznačajniji deo srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa. Ako Kosovo postane član Unesko, zaštita i očuvanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa bi prešli na tzv. Republiku Kosovo“, naglasio je Vujović.

Upitan na osnovu čega tvrdi da će predsednik Vučić predati Prištini i srpske pravoslavne hramove, Vujović je rekao da je Vučić „spreman da sve srpsko preda kosovskim vlastima samo da bi produžio ostanak na vlasti“.

„Ako Srbija dozvoli da Kosovo na sledećem glasanju postane član Unesko, a Vučić se obavezao da neće sprečavati članstvo Kosova u nijednoj međunarodnoj organizaciji, sudbina naših kulturnih i istorijskih svetinja preći će u ruke Prištine. Vučić je sve predao kosovskim vlastima, ostalo je još da prizna dokumenta tzv. Republike Kosovo, i zato ne očekujem da će sprečiti ulazak Kosova u Unesko, što će biti pogubno po Srbiju, srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu“, zaključio je Vujović.

Ministar kulture Kosova Hajrula Čeku najavio je da će Kosovo na jesen 2023. godine podneti zahtev za članstvo u Unesko.

Kosovo je već podnosilo zahtev za članstvo u Unesku 2015. godine, ali tada nije dobilo dovoljno glasova da bi prekoračilo prag ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari