Vuk Jeremić o samitu u Atini: Da bi uspostavili održivo partnerstvo sa Evropom, potrebno je da budemo iskreni, Atina je bila sve suprotno od toga 1Foto: N1/screenshot

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je povodom sastanka u Atini predstavnika zemalja Zapadnog Balkana sa pojedinim predsednicima zemalja EU iz regiona uz prisustvo predsednika Ukrajine i Moldavije, kazao da EU nije spremna da prima nove članice.

On je na društvenoj mreži Iks podsetio da je Samit u Atini organizovan u duhu podsećanja na grčko predsedavanje EU pre 20 godina.

„Tada se usvajanjem Solunske deklaracije formalno otvorio put za članstvo u EU svim državama Balkana. Sticajem okolnosti, neke od njih su u tome uspele, a neke nisu – da li na sreću ili nesreću, pokazaće vreme. Bilo kako bilo, EU više nije spremna da prima nove članove, uprkos ceremonijalnim zaklinjanjima. Da bi uspostavili održivo partnerstvo sa Evropom, potrebno je da budemo iskreni. Atina je bila sve suprotno od toga“, napisao je on.

Na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija, iz koje, kako je rekao predsednik Srbije, su izbačene dve stvari koje nisu u interesu Srbije, jedna od njih su sankcije Rusiji.

Ovaj neformalni sastanak bio je prilika za susret predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari