Vuk Jeremić: Stolica u UN je poslednja odbrana Kosova i Metohije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je „stolica“ u Ujedinjenim nacijama „poslednja linija odbrane Kosova i Metohije“.

On je na sednici Glavnog odbora svoje stranke u Beogradu kazao da je to „jedino što aktuelni režim nije uspeo da preda“.

Rekao je i da je „danas jasno da je to poslednja linija odbrane i da je to jedino o čemu oni (Kosovo) žele da razgovaraju“, te ocenio da „to zato ;mora da se skloni sa dnevnog reda“.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će poslati pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da stave veto na članstvo Kosova u UN, ali da to još nije uradio.

Jeremić je ocenio da aktuelna vlast 10 godina „vodi politiku puzajućeg priznanja“, odnosno da od 2013. i Briselskog sporazuma predaje „deo po deo“ da bi se „kupila još koja godina na vlasti“.

„Opet se puca, a ja verujem da ti ljudi žive u potpunom ludilu: s jedne strane Albanaca, s druge strane obraćanja iz Beograda koji ih mogu dovesti u još težu situaciju“, kazao je on.

Kometarišući najave o zahtevu za povratak do 1.000 srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, on je kazao da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 to podrazumeva.

„Ali onda u istom dahu (Vučić) kaže da zna da to neće biti prihvaćeno. On poručuje: ‘Slobodno me odbijte'“, ocenio je predsednik Narodne stranke.

Kazao je i da „čvrsta politika“ Narodne stranke o Kosova ponekad čini da ih neki svrstavaju u redove ekstremne desnice što je ocenio kao „nonsens“.

„Čvrst stav o suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti zemlje nije ideološko opredeljenje, već elementarna pretpostavka državnosti“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari