Vukadinović i Radić za N1: Poseta Stoltenberga Beogradu potvrdila partnerske odnose Srbije i NATO 1Foto: printscreen / N1

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i vojni analitičar Aleksandar Radić ocenili su u utorak uveče da je poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Beogradu potvrdila da su odnosi Srbije i Alijanse „partnerski“, ali da se domaćoj javnosti predstavlja sasvim druga priča iz političkih razloga.

Predsednik Aleksandra Vučić i ostali najviši predstavnici vlasti, prema rečima sagovornika TV N1, imaju partnerski odnos sa NATO, dok se preko režimskih tabloida šalju poruke o „vojnoj neutralnosti“ i „samostalnom odlučivanju gde ćemo rasporediti Vojsku Srbije“.

Vukadinović je ukazao da su se iz izjava Vučića na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom saznale dve novosti: ukidanje odluke o neodržavanju vojnih vežbi sa NATO-om, i procesuiranje odgovornih za oružani napad grupe Srba ka policiju Kosova u Banjskoj, na severu Kosova 24. septembra.

„Čuli smo jedan deo ritualnih zaklinjanja za domaću javnost: ‘Čuvamo svoju vojnu neutralnost’, ‘Nama niko neće naređivati gde ćemo raspoređivati našu vojsku’.., i to je ono što je namenjeno sutrašnjim naslovnim stranama u novinama“, kazao je Vukadinović.

Po njegovim nrečima, to je namenjeno „domaćoj upotrebi“.

„Ali smo čuli i nešto što jeste novost, ali se te reči neće širiti sa naslovnih strana glavnih režimskih tabloida, a to je da će Vučić kao vrhovni komandant tražiti da se presipita odluka o neoodržavanju vojne vežbe sa NATO paktom“, kazao je Vukadinović.

Radić smatra da je poseta Stoltenberga veoma bitna sa stanovišta NATO i da, kako je ukazao, Alijansa njome „upućuje poruku kakav Balkan želi“.

Ocenio je da „sve što NATO pokazuje, naročito od početka ruske invazije (na Ukrajinu) jeste jasan stav da ne žele destabilizaciju Balkana“.

„Jednostavno, naš regiona njima nije toliko bitan kao nama, žele predvidivo ponašanje i to nas dovodi u neugodnu politčku situaciju… Dozvoljeno je sve, dozvoljena su kršenja pravila igre, ako ćete vi kasnije lepo da postupite onako kako se od vas očekuje“, protumačio je Radić.

Ocenio je da je „zato Stoltenberg došao u Beograd“.

Kazao je i da NATO vidi BiH kao problematično područje na Balkanu, više nego što je to Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari